Tóth Csaba mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezi a legfőbb ügyész

Tóth Csaba mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezi a legfőbb ügyész

Befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként Polt Péter legfőbb ügyész indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére – közölte az MTI-vel a Legfőbb Ügyészség pénteken.

Közleményükben azt írták: a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Tóth Csaba országgyűlési képviselő 2016-ban Horváth Csabával – a XIV. kerület jelenlegi polgármesterével, aki akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja volt – Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt.

Tóth Csaba cselekménye vesztegetés látszatát keltve üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette megalapozott gyanúját kelti – tették hozzá.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

A felmerült bizonyítékok alapján a legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél indítványozta Tóth Csaba országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését – írta a Legfőbb Ügyészség, megjegyezve, hogy a büntetőeljárás Tóth Csaba országgyűlési képviselővel szembeni lefolytatására a mentelmi jogának felfüggesztése esetén nyílik lehetőség.

A Központi Nyomozó Főügyészség szerdán jelentette be, hogy korrupciós bűncselekmények miatt gyanúsított a zuglói polgármester és egy volt helyi politikus. Közleményükben akkor azt írták: a Központi Nyomozó Főügyészség befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást, amelyben a zuglói fizetős parkolási rendszerrel kapcsolatos visszaéléseket vizsgálja.

A nyomozó főügyészség – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közreműködésével – szerdán több helyszínen, köztük a zuglói önkormányzat épületében kutatásokat és lefoglalásokat végzett, majd gyanúsítottként hallgatta ki a zuglói polgármestert és egy volt helyi politikust.

Az atv.hu közben azt írta, a gyanúsítás alapja Fuzik Zsolt 2022. január 19-én a Győr-Moson-Sopron megyei Főügyészségen tett vallomása. A vallomás szerint Tóth Csaba volt az a személy, aki Horváth Csaba mellett igényt tartott a SIS Parking Kft nyereségének felére.

Hozzátették: Fuzik Zsolt vádalku keretében tett vallomásában Molnár Zsolt MSZP-s képviselő neve is elhangzott. Molnár Zsolt a vele kapcsolatos állításokra ma este az Egyenes beszédben reagál.