Az Országgyűlés felfüggesztette Tóth Csaba mentelmi jogát

Az Országgyűlés felfüggesztette Tóth Csaba mentelmi jogát

Tartózkodás és „nem” szavazat nélkül, a parlament csütörtökön 175 igennel felfüggesztette Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő mentelmi jogát. Február 25-én befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt indítványozta Tóth mentelmi jogának felfüggesztését Polt Péter legfőbb ügyész.

A közlemény szerint a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Tóth Csaba 2016-ban Horváth Csabával Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt.

Vesztegetés látszatát keltve üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette megalapozott gyanúját kelti az ügyészség szerint Tóth Csaba cselekménye. A közzétett parlamenti Mentelmi bizottság indítványa szerint Tóth  összesen 31 250 000 forint jogtalan előnyt kért és vett át három részletben. Majd 2017 őszétől 2019 őszéig összesen még legalább 250 millió forintot az ügyészség állítása szerint.

A Mentelmi bizottság március 7-én tárgyalta az ügyet. Tóth a bizottsági ülésen azt állította, hogy az ügyészi indítványban leírtak teljesen megalapozatlanok, a bizottság azonban egyhangúlag azt javasolta az Országgyűlésnek, hogy Tóth Csaba mentelmi jogát függessze fel.