Tovább a keleti nyitás útján: újabb kínai befektetésekről tárgyalt Varga Mihály

Tovább a keleti nyitás útján: újabb kínai befektetésekről tárgyalt Varga Mihály

A pénzügyminiszter szerint Magyarország a kínai befektetések egyik kiemelt célpontjává vált az elmúlt években, amely a következő évek gazdasági teljesítményét is növeli.

Magyarország a kínai befektetések egyik kiemelt célpontjává vált az elmúlt években, amely a következő évek gazdasági teljesítményét is növeli - jelentette ki Varga Mihály, miután a Kína legnagyobb vállalatcsoportjai közé tartozó China Merchants Group, a Sinotrans, valamint a Cecz Csoport vezetőit fogadta - tájékoztatott pénteki közleményében a Pénzügyminisztérium (PM).

A pénzügyminiszter kiemelte:

Olyan újabb logisztikai beruházásokról is tárgyaltak, amelyekkel Magyarország a kínai export-import áruk regionális légi elosztó központjává válhat.

A magyar-kínai kereskedelmi kapcsolatok még soha nem voltak olyan erősek és hatékonyak, mint most - szögezte le Varga Mihály.

Mint mondta:

Tavaly Kína volt a legfontosabb Európán kívüli kereskedelmi partnerünk, a kétoldalú kereskedelem teljes volumene 6 százalékkal nőtt és meghaladta a rekordot jelentő 13 milliárd dollárt. A keleti nyitás politikájának, az alacsony adóknak, a képzett magyar munkaerőnek, a fejlődő infrastruktúrának és hazánk elhelyezkedésének köszönhetően Magyarország továbbra is vonzó befektetési célpont a kínai vállalatok számára

- ismertette a tárcavezető.

Hozzátette: a kínai vállalatok beruházásai világszínvonalú technológiát, intelligens logisztikai és szállítmányozási megoldásokat hoznak Magyarországra. Ennek egyik példája a Cecz csoport váci okos raktárbázisának építése, amely 700 robottal és 150 méternyi szállítószalaggal üzemel majd és 210 új munkahelyet hoz létre.

A két ország kapcsolatai a pénzügyi együttműködés területén is folyamatosan erősödnek, a Bank of China mellett a China Construction Bank és a Kínai Fejlesztési Bank is a magyarországi működés mellett döntött.

A China Merchants Group kiemelkedő szerepet játszott Kína modern gazdasági és társadalmi fejlődésében, többek között Kína első nemzetközi ipari parkjának létrehozója. A Sinotrans a világ egyik legnagyobb szereplője a globális árufuvarozásban, a globális logisztikai szolgáltató üzletágban, és a világ élvonalában van a légi szállítmányozásban is. A Cecz csoport kiemelt gazdasági hídszerepet tölthet be Kína és Magyarország között a két ország kereskedelmi és logisztikai tevékenységének összehangolásában - olvasható a PM közleményében.

(Címlapkép: A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Csiao Csin-pu, a Sanghaji Aranytőzsde elnöke, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Pan Kung-seng, a Kínai Népi Bank alelnöke és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (b-j) kezet fog a Sanghaji Aranytőzsde és a Budapesti Értéktőzsde közötti együttműködési megállapodás aláírásán Pekingben 2017. május 13-án. MTI Fotó: KKM)