Tovább növekedett a Kijevre mért orosz csapás halálos áldozatainak száma

Tovább növekedett a Kijevre mért orosz csapás halálos áldozatainak száma

Ez a légitámadás követelte a legtöbb halálos áldozatot a fővárosban az Oroszország által Ukrajna ellen indított támadás 2022. február 24-i kezdete óta. Január 1-jét Kijevben gyásznappá nyilvánították.

A mentést végzők újabb holttesteket emeltek ki a romok alól az ukrán fővárosban, Kijevben, ahol így 28-ra nőtt a december 29-i orosz támadás halálos áldozatainak száma – közölte Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője hétfőn a Telegramon.

A tisztségviselő szavai szerint még harminc ember sérült meg a támadásban. A kijevi városi ügyészség kiemelte, hogy ez a légitámadás követelte a legtöbb halálos áldozatot a fővárosban az Oroszország által Ukrajna ellen indított támadás 2022. február 24-i kezdete óta.

A katasztrófavédelmi szolgálat közlése szerint eddig 2675 köbméter épülettörmeléket szállítottak el. Január 1-jét Kijevben gyásznappá nyilvánították.

Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója a Telegramon arról adott hírt, hogy az orosz erők ismét tüzet nyitottak a régióra. A Herszon város melletti Veletenszke faluban egy 73 éves nő életét vesztette, egy 50 éves nőt pedig sérülésekkel szállítottak kórházba.

Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka a Telegramon arról számolt be, hogy az újévre virradóra Ukrajnát támadó 90 Sahid drónból 87-et megsemmisítettek a levegőben.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, hétfői összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 360 ezret. Az ukrán erők előző nap megsemmisítettek egyebek mellett hat orosz harckocsit, 18 tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint 66 drónt.

Az eddigi leghevesebb rakétatámadás december 29-én volt, amiben szintén sokan meghaltak vagy megsebesültek.

(MTI)

(Címlapkép: Orosz rakétatámadás nyomán keletkezett tüzet fékeznek meg tűzoltók Kijevben 2024. január 2-án. Az ukrán fővárosra mért intenzív rakétatámadásban legkevesebb tíz ember megsebesült. MTI/AP/Efrem Lukackij)