Tovább csökkent az alapkamat

A hitelminősítői kilátásjavítás is növelte a kamatcsökkentés biztonságosságát, azonban a jegybank a nyár folyamán a kivárás stratégiáját követheti. 

Kiss Mónika, az Equilor senior elemzője kiemelte: a piaci szereplők várakozása szerint a keddi lépést egy további, ugyanilyen mértékű vágás követi június 23-án, amely után megegyezne a lengyel és magyar alapkamat szintje (1,50 százalék). A szakértő kifejtette: a júniusi kamatdöntés kapcsán a jegybank friss negyedéves inflációs jelentést is közzétesz, ami további kapaszkodót ad majd a kamatpályát illetően.

Az MNB a nyáron a kivárás stratégiáját fogja követni, ezért az esetleges további kamatcsökkentéseket a szeptemberi inflációs jelentéstől teszi majd függővé - vélekedett Kiss Mónika.

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfoliómenedzsere MTI-hez eljuttatott kommentárjában kiemeli: a második negyedéves növekedési adat a várakozásokhoz képest gyengébb lett, és megerősíti azokat az előrejelzéseket, amelyek szerint a tavalyi erős növekedést követően a gazdaság lassulásnak indult, ami szintén érv lehetett a monetáris enyhítés mellett. A kamatcsökkentés biztonságosságát növeli, hogy a múlt héten pozitívra változtatták az ország adósság hitelminősítési kilátásait, így egyre valószínűbb, hogy Magyarország már az év vége előtt visszakerül a befektetésre ajánlott kategóriába - mondta.