Tovább fertőz a MERS

Dél-Koreában újabb megbetegedéseket jelentettek, miközben egy 58 éves nő belehalt a fertőzésbe.

A tárca közleménye szerint egy 71 éves vesebeteg férfi is meghalt a betegségben. Előző nap egy 58 éves nő haláláról számolt be a tárca, vizsgálatok megerősítették, hogy ugyancsak MERS-vírus okozta a halálát. Mindketten kapcsolatba kerültek egy kórházban azzal a férfivel, akik behurcolta az országba a veszélyes kórt.
 
A minisztérium közlése szerint már 25 fertőzöttről tudnak az egészségügyi hatóságok, hétfőhöz képest héttel nőtt a számuk.
 
Dél-Koreába feltehetően egy 68 éves férfi hurcolta be a betegséget, akinél május 20-án, két héttel az után diagnosztizálták a kórokozót, hogy visszatért közel-keleti útjáról. A férfi két napot volt Szaúd-Arábiában, ahol a legelterjedtebb a betegség.
 
A MERS-vírus az angol Middle East Respiratory Syndrome, azaz Közel-keleti Légzőszervi Tünetegyüttes kezdőbetűiből kapta rövidítését. Köhögéssel, lázzal, légzési nehézségekkel járó légúti megbetegedést okoz és vírusos tüdőgyulladást idézhet elő. A betegek halálozási aránya magas, közel 40 százalékos, a kór ellen nincs védőoltás.
 
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a MERS 2012. évi feltűnése óta 1139 esetet regisztráltak, közülük 431 volt végzetes.