Tovább kísért a kibeszéletlen amerikai múlt - fekete X a Super Bowl-on

Nyilvánvaló, a mérkőzés közvetítése élőben zajlik, azonban a Halftime Show-t öt másodperces csúsztatással sugározzák 2004 óta, amikor is Janet Jackson melle kivillant a ruhából.

Beyoncé ennél ravaszabb volt, és ügyesen el is vitte a prímet a néhány perces szereplésével, sőt egyenesen demonstrációt is szerveznek az előadása miatt a football liga (NFL) new york-i székháza elé. A tüntetők azt szeretnék elérni, hogy az

"NFL mondja ki végre: nem akarunk soha többé gyűlöletbeszédet és rasszizmust a Super Bowl-on!"

Malcolm X

A világhálón is egyre erőteljesebb antipátia oka Beyoncé egész konkrét utalása a Fekete Párducok elnevezésű hírhedt afroamerikai mozgalomra, illetve a XX. századi amerika történelmének egyik legmeghatározóbb és legmegosztóbb személyére, Malcolm X-re.

Black panthers

A píszí hazájában mindenesetre továbbra is hiába próbálkoznak várat építeni a hazugságra, a kibeszéletlen múlt árnyéka egyre sötétebben tornyosul a mind jobban leszakadó fehér középosztály, és a még mindig zárt közösségekben élő feketék fölött.

Beyoncé ezzel a klippel tiltakozott az amerikai rendőrök által a feketéket ért vélt vagy valós attrocitások ellen, egy nappal a Super Bowl előtt

Az elnökválasztás finisében azért jól fest, hogy az Egyesült Államok egyik legszentebb ünnepének egyik legfontosabb pillanatában megjelenik a fekete X.

Politikai korrekten megfogalmazva, mennyit is ér az az amerikai álom?