Tovább pusztít a MERS

Dél-Koreában tovább emelkedett a megbetegedések és a halottak száma.

A Közel-keleti Légzőszervi Tünetegyüttesben (MERS) megbetegedettek száma az újabb esetek azonosításával kilencvenötre emelkedett Dél-Koreában.
 
A hatóságok hétfőn azt közölték, hogy huszonhárom új MERS-esetet regisztráltak, ezt azonban később nyolcra korrigálták.
 
Mun Hjung Pjo egészségügyi miniszter azt mondta, hogy a járvány terjedése már a héten alábbhagyhat, mert a vírus nem terjedt át a helyi közösségekre, a fertőzéseket sikerült a kórházakra korlátozni. "Óvatos előrejelzéseim szerint a járvány mára elérte a csúcspontját, és remélhetőleg már holnap vagy holnapután stabilizálódik a helyzet (azaz nem lesznek további fertőzések)" - jelentette ki.
 
Dél-Koreában mintegy 2300 embert helyeztek karantén alá a vírus terjedése miatt. Az országban május 20-án ütötte fel a fejét a betegség, vélhetően egy Szaúd-Arábiában járt férfi hurcolta be.
 
A MERS koronavírus tüdőgyulladással, lázzal, köhögéssel, légzési nehézségekkel járó fertőzés, amely az atípusos tüdőgyulladáshoz (SARS) hasonlít, ám annál kevésbé fertőző. A betegek halálozási aránya magas, több mint 40 százalékos, a kór ellen egyelőre nincs semmilyen gyógymód: sem gyógyszer, sem más terápia, sem pedig védőoltás.