Tovább rombolnák Magyarország szuverenitását?

A Jobbik Magyarország szuverenitásának védelme érdekében ellenzi az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok között kötendő gazdasági szabadkereskedelmi megállapodást.

Gyöngyösi Márton szerint a szerződés kapcsán mélyen hallgatnak azokról a negatív hatásokról, amik "teljesen egyértelműek ebben a szabadkereskedelmi egyezményben", s melyek sértik a magyar nemzeti érdekeket is. Úgy fogalmazott: Magyarországot az EU-integrációval "egy ragadozó hal bekapta, most ezt a ragadozó halat egy még annál is nagyobb cet fogja bekebelezni, így Magyarország kétszeresen kiszolgáltatott helyzetbe kerülne".

Multik perelhetnék az országokat

A beruházás-védelmi egyezmény értelmében akár jogi eljárás is indulhat egy állam ellen, ami azt jelenti, egy multinacionális cég vagy befektető beperelhet egy államot, ha a profitérdekeit a jogi szabályozások bizonyítottan sértették. Ilyen lehet például a GMO, azaz a génmódosított növények termesztésének tilalma is, ami Magyarországon él, de akár Romániát is beperelheti az a vállalat, amely a verespataki aranybányából nem termelhet cianidos eljárással.
 
Jól látható, hogy az amerikai multinacionális érdekek hogyan érvényesülnek, mert az Egyesült Államok soha nem ratifikálja azon nemzetközi szerződéseket, melyek a multik érdekei ellen hatnának - vélekedett a frakcióvezető-helyettes. Ilyen a Kiotói, a Stockholmi vagy a Bázeli Egyezmény is. Hozzátette: a tárgyalások zárt ajtók mögött zajlanak, ami ellentétes az uniós és a demokratikus követelményekkel.

A szuverenitáson esne csorba?

Teljesen egyértelmű, hogy ennek a kereskedelmi együttműködésnek az aláírása a nemzeti szuverenításunkat döntő mértékben befolyásolná - jelentette ki Gyöngyösi Márton, hozzátéve, hogy az ukrán válság is rávilágított, az Európai Unió még saját térségében sem tudja érdekeit érvényesíteni, így az Egyesült Államokkal való szerződéskötéssel az EU minden tagállama alárendelődik az amerikai érdekeknek.
A csütörtöki magyar parlamenti vitanapról szóló tudósításunkat ide kattintva olvashatják.
Balczó Zoltán jobbikos EP-képviselő közölte, hogy az Egyesült Államok bio- és agrártechnológiai cégei jól láthatóan nyomást gyakorolnak az európai élelmiszerbiztonsági szabályok fellazítására, és külön kitért a GMO esetleges európai térhódítására.
 
Mint mondta, ugyan azt a magyar Alaptörvény és az uniós irányelvek is tiltják, ezek mégis csak "illúziók", melyek nem jelentenek biztos garanciát arra, hogy a génmódosított növények ne juthassanak be a kontinensre, ugyanis az Európai Élelmiszer-biztonsági Bizottság szakvéleménye alapján mentességet adhatnak egy országnak a tiltások alól. Balczó Zoltán szerint akár olyan jogi helyzet is kialakulhat, melyben a magyar parlamentnek nem lenne beleszólása a megállapodásokba, vagy akár a tiltakozása ellenére történő GMO-behozatalba.
 
A képviselő illúziónak nevezte azt is, hogy a végső döntést a parlament majd bizonyára a magyar érdekeknek megfelelően tudja meghozni, és álláspontja szerint a nemzeti érdek alapvetően azt kívánja, hogy az Európai Unió a megállapodást ne kösse meg.