Továbbra is pénzszűkében a kormány, de már elküldték az EU-nak a számlákat

Továbbra is pénzszűkében a kormány, de már elküldték az EU-nak a számlákat

Egyelőre ki se látunk a drágulásból, mindenesetre Gulyás Gergely optimista becslése szerint jövőre 5-6 százalékos infláció is esélyes lehet.

A mai kormányinfón Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár is felbukkant Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mellett.

A kancelláriaminiszter elöljáróban arról számolt be, mégis mi a helyzet most az európai uniós pénzekkel.

Látótávolságban az EU-s források?

Közlése szerint a kormány által teljesítendő mérföldkövekkel jól állnak, most pedig várják a bizottság reakcióját. Elmondása alapján készre jelentették az elvárt igazságügyi reformot, így szerinte immár nem lehet akadálya a kifizetéseknek az EU költségvetéséből.

238 millió euróról küldtünk számlát, ennek a 85 százalékát, 202 millió eurót kell kifizetnie Brüsszelnek

- jelezte Gulyás, hozzáfűzve, 90 napja van arra, hogy visszaigazolja, majd 60 napja van az összeg átutalására Magyarország részére.

Ismét arról beszélt, hogy ebből a forrásból kívánja a kormányzat a pedagógusbéremelést és a kkv-k támogatását biztosítani.

Arra is kitért, hogy a menekültelosztási mechanizmus tárgyalását szeptemberig felfüggesztették.

Meglesz az az egyszámjegyű cél?

A gazdasági helyzet értékelése szerint valamelyest javulni látszik, és jobb gazdasági kilátásokkal számolhatunk. Az idei év egészére reálisnak gondolják a 1,5 százalékos növekedést.

Az inflációt is le fogjuk törni, ha minden jól megy, akkor októberben egyszámjegyű lesz az infláció

- ígérte a gyors sikert miniszter, derűlátó módon megjegyezve: minden hónapban 2-3-4 százalékos csökkenésére számítanak.

Megerősítette, hogy 15 százalékra növelik a kötelező akciózást, kibővítik a SZÉP-kártya lehetőségeit. Gulyás szerint a jövő évre 5-6 százalékos infláció is esélyes lehet.

Háborús áttekintés

Gulyás elmondta, a tegnapi kormányülésen részletesen áttekintették az orosz-ukrán háború helyzetét is.

A személyi veszteségekre kitérve elmondta,

a legóvatosabb becslések szerint is eddig több mint 310 ezren vesztették életüket az öldöklésben.

De olyan hangok is vannak, akik 700-800 ezerre is becsülik az emberveszteséget.

Az ENSZ adatai alapján ráadásul eddig 10 ezer civil áldozata van a fegyveres konfliktusnak.

A kancelláriaminiszter kifejtette, a rendelkezésre álló adatok szerint az oroszoknak nagyobb a tartaléka, de a vesztesége is. A június 5-én indult ukrán ellentámadással kapcsolatban azt mondta,

az érdemi eredményeket nem hozott eddig.

A frontvonal védelmi képessége nagy mindkét félnél - tette hozzá.

A szokásos módon Gulyás Gergely megismételte a jól ismert kormányzati álláspontot, miszerint tűzszüneti tárgyalásokra van szükség, ők békét szeretnének. Szerinte ez minden fél érdeke.

Azt ugyanakkor nem jelezte, hogy pontosan milyen forrásból származnak a kormány idevágó információi.

Új campusberuházás

Gulyás elmondta, a kormány döntött arról is, hogy támogatja a Károli Gáspár Református Egyetem új campusának megépítését: ez 2027-ig fog tartani, addig összesen 15 milliárdot szánnak rá minden évben, majd ezt követően 45 milliárddal is megtámogatják.

(Címlapkép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. július 6-án. MTI/Kovács Tamás)