Továbbra sem jó terroristának lenni Szíriában

Nem lehetnek nyugodt napjai azoknak, akik nem fogadták el a tűzszünetet.

Miközben az oroszok a héten tovább erősítették légiflottájukat Szíriában, a kormányerőknek sikerült ismét jelentős harci eredményeket elérniük az al-Nuszra Front, az Iszlám Állam és a többi szélsőséges csoport elleni harcban.

Heves összecsapások északon

Keserves küzdelmek árán sikerült ismét szabaddá tenni az Aleppóban harcoló csapatok fő utánpótlási folyosóját, a Hanasser-Itria főútvonalat, melyet még a múlt héten vágott át egy nagyobb ISIS ellentámadás. Ezzel sikerült elhárítani egy komoly fenyegetést a harcoló alakulatok hátából, a reguláris csapatok pedig most azon fáradoznak, hogy egy mélységi biztonsági zónát hozzanak létre az útvonal mentén, hogy még egyszer ne ismétlődhessen meg a legutóbbi fiaskó.

Orosz és iráni hírügynökségi források szerint Törökország területéről február 27-én mintegy 250 fegyveres szivárgott át a határon Rakka kormányzóság kurdok által ellenőrzött szegletébe. Egyes források szerint a csoportnak török tüzérségi támogatás mellett, rövid időre sikerült elfoglalnia egy várost, ám a Kurd Népvédelmi Egységek (YPG) sikeresen kivetették, majd a határ felé szorították őket.

Amennyiben az információk igazak, az azt jelentheti, hogy a terroristák így próbálják meg erőátcsoportosításra kényszeríteni a kurdokat, akik a szír hadsereggel közös hadműveletet terveznek, hogy Aleppótól északra végleg elvágják a dzsihadisták utánpótlási vonalait.

Eközben Latakiában egyre nagyobb a készültség, és a hadsereg egyre több forrást összpontosít egy végső, a tartományi határon is túlmutató offenzíva elindításához, ami lehetőséget nyújthat az Idlib kormányzóságba való, komolyabb benyomulásra.

Palmüra a láthatáron

Az ország középső területén a szír hadseregnek már sikerült megközelítenie Palmürát, egyelőre azonban csak a település melletti magaslatokat sikerült elfoglalniuk. Innen lehetőségük nyílhat a város közelében fekvő olajmezők elfoglalására, valamint egy ostrom előkészítésére is.

Eközben Damaszkuszt több tüzérségi támadás is érte, a robbanásokban 2 ember meghalt 7 pedig megsebesült. A főváros vonzáskörzetében továbbra is szakadatlanul dúlnak a harcok az al-Nuszra Front harcosaival, és a kormányerők továbbra is csak apró sikereket könyvelhetnek el maguknak.

Fegyverletétel délen

Délen, Daraa tartományban 250 milicista adta meg magát a hadseregnek, így rájuk vonatkozik Bassár el-Aszad amnesztiaígérete, miszerint aki leteszi a fegyvert, annak nem kell megtorlásra számítania.

Ez a tömeges megadás jól illeszkedik a tendenciába, mely szerint egyre több csoport kész tárgyalni a fegyverletételről. Az orosz koordinációs központ munkatársai eddig 49 kisebb-nagyobb milíciával folytattak előkészítő tárgyalásokat, 47 településen pedig már a konkrét megadási szerződések aláírását is előkészítették.

A nagyrészt Szaúd-Arábia által irányított fő tárgyalási bizottság szerint eddig 97 csoportosulás jelezte, hogy elfogadja a fegyverszünet feltételeit, ám az amerikaiak eddig csupán 86 ilyen alakulatról tudnak.