Továbbra sem tudni, mi a kormány álláspontja az EU-USA szabadkereskedelmi megállapodásról

Miközben nyugati politikusok is felszólalnak a megállapodás ellen a Fidesz továbbra is hallgat.

Legutóbb, augusztus végén Sigmar Gabriel német gazdasági miniszter nyilatkozott úgy, hogy

a tárgyalások de facto meghiúsultak, mivel mi, európaiak nem akarjuk magunkat alávetni az amerikai követeléseknek.

Bana arra hívja fel a figyelmet, hogy mindezek mellett továbbra sem látszik tisztán a magyar kormány álláspontja. Korábbi kérdéseikre mindig az volt a válasz, hogy folytatni kell a tárgyalásokat, majd mivel úgyis vegyes megállapodás lesz, azaz a tagállamoknak is ratifikálniuk kell, ráérünk akkor ellentmondani – mutatott rá, ugyanakkor szerinte ez azonban egy rendkívül kockázatos hozzáállás. Ugyanis egyáltalán nem biztos még, hogy vegyes megállapodás lesz a TTIP, hiszen a CETA-ról, vagyis az EU-Kanada szabadkereskedelmi megállapodásról is csak most, az aláírása előtt döntött úgy az Európai Bizottság, hogy vegyes egyezményként kezeli, ez azonban nem jelenti, hogy ugyanez a döntés fog születni. Bana szerint látható tehát, hogy a kormánynak bizony sok kérdésben van még vesztenivalója, leginkább a következőkben:

  • Milyen álláspontot képvisel jelenleg a kormány TTIP ügyben, látva, hogy egyre több nyugati politikus is felemeli a szavát ellene?
  • Számíthatunk-e arra, hogy a magyar parlament elutasítja a CETA-t?
  • A GMO kérdésében sokkal határozottabb elutasításra van szükség, ennek jelenleg éppen az ellenkezője, az enyhülés tapasztalható. Mik a kormány tervei ezen a téren?

Bana a szerkesztőségünkkel azt közölte, hogy a nemzeti önrendelkezésünk, élelmiszerbiztonságunk és a magyar munkavállalók szempontjából is rendkívül veszélyes EU-USA szabadkereskedelmi megállapodással (TTIP) kapcsolatban elmondott interpellációjára adott államtitkári választ nem tudta elfogadni, mivel a kormány továbbra sem foglal el határozott és egyértelmű álláspontot a kérdésben. A Fidesz EP-képviselői az MSZP-s és DK-s európai parlamenti képviselőkkel közösen minden szavazásnál támogatták az egyezményt az Európai Parlamentben, ahogy számtalan vezető fideszes politikus is ilyen irányban nyilatkozott – írja közleményében.