Hajdú-Bihar megyében megszűnhet a baleseti ellátás

Hajdú-Bihar megyében megszűnhet a baleseti ellátás

Megszűnhet a baleseti ellátás Hajdú-Bihar megyében, értesült a Népszava. A megyei centrum orvosai ugyanis azonnali egyeztetést követelnek, ennek hiányában pedig nem írják alá március elsejétől a munkaszerződésüket, olvasható a Debreceni Klinikai Központ elnökének, Szabó Zoltánnak, és a centrum gazdasági alelnökének, Ónodi-Szűcs Zoltánnak írt levelükben. Mindezzel

megszűnhet a Hajdú-Bihar megyei traumatológiai ellátás.

A traumatológusok kifogásolják ugyanis, miszerint új bérük megállapításánál a Magyar Traumatológus Társaság ajánlásait figyelmen kívül hagyták. Levelükben továbbá megjegyzik: a munkaszerződés 3. pontja rögzíti az önként vállalt többletmunkáért járó díjazást az országos kórház-főigazgató utasításának megfelelően, ezzel pedig szakmájuk nem tud egyetérteni.

A társaság 2019-ben hosszas nyomásgyakorlásra érte el, hogy javítsanak a baleseti ellátás finanszírozásán, illetve a feladatot végzők munkabérét is növelte a kormányzat: évi mintegy 23 milliárdos többletforrást biztosítottak erre a célra. Volt olyan traumatológus, akinek így több százezer forinttal emelkedett a jövedelme. Az új szolgálati jogviszonnyal ugyan nőtt az általános orvosbér, azonban ezen juttatást olybá tűnik, elveszítenék a traumatológusok.