Trump kiutalná az abortusz jogi szabályozását az egyes államok saját hatáskörébe

Trump kiutalná az abortusz jogi szabályozását az egyes államok saját hatáskörébe

A volt amerikai elnöktől és republikánus jelölttől az elnökválasztási programja keretében egyfajta "kompromisszumos" országos terhességmegszakítási tilalmat vártak.

Donald Trump a szövetségi államok külön hatáskörébe utalná a terhességmegszakítás szabályozását, a tiltásra vonatkozóan általános kivételként javasolja az erőszak vagy vérfertőzés révén létrejött várandósságot, valamint az édesanya életét veszélyeztető terhességet - közölte hétfőn a republikánusok várható elnökjelöltje.

Trumpnak az abortusszal kapcsolatos első átfogó politikai állásfoglalása szerint az egyes szövetségi államok törvényének kellene meghatározni a terhesség megszüntetésével járó beavatkozás jogi státuszát,

ennek eredményeként pedig az abortuszt illetően lennének megengedőbb és konzervatív szabályozások is.

Az exelnök az MTI beszámolója szerint hozzátette, hogy az emberek döntését kell tükrözniük a szabályozásoknak, amelyeknek akár közvetlen szavazással vagy a törvényhozási eljárásban kell kialakulniuk.

"Mindenkinek a szívét kell követnie, ami sok esetben vallás és hit kérdése"

- fogalmazott.

Trump demokraták abortuszpolitikáját radikálisnak nevezte, mert az akár a terhesség utolsó szakaszáig engedélyezné annak megszakítását, gyakorlatilag "csecsemőgyilkosságként".

Az előzetes várakozások arról szóltak, hogy elnökválasztási programja keretében Donald Trump egyfajta kompromisszumos országos abortusztilalmat javasol majd a várandósság 15. hetétől kezdve.

Hétfői közleményében Trump teljes támogatásáról biztosította a mesterséges megtermékenyítést (IVF), amely mellett szavai szerint a republikánusok, a konzervatív és keresztény amerikaiak túlnyomó többsége is kiáll.

(Címlapkép: Donald Trump volt amerikai elnök, nem hivatalos republikánus párti elnökjelölt a New York-i büntetőbíróságon tartott meghallgatása utáni sajtóértekezletre érkezik 2024. március 25-én. Trump ellen hallgatási pénzek kifizetéséhez fűződő gazdasági bűncselekmények vádjával indult büntetőeljárás. A vádlott dokumentumok hiányára hivatkozva a per kezdetének további elhalasztását indítványozta, a bíró ennek nem adott helyt. MTI/AP/Yuki Iwamura)