Tudta? "A sajtószabadság és a médiapiac kérdése nem tartozik a kormányra"

Mészáros Lőrinc pedig még titkolja, ő veszi-e meg a Népszabadságot.

Orbán Viktor a pénteki, bevándorlásügyi EU-csúcs után tartott sajtótájékoztatót Brüsszelben. Az Eurológus a Népszabadság váratlan bezárásával kapcsolatban kérdezte a miniszterelnököt, aki először reagált nyilvánosan a történtekre:

"Népszabadság-ügyben azt tudom mondani Önnek, hogy a kormány azzal tud foglalkozni, ami vagy rá tartozik, vagy ha nem tartozik rá, akkor hozzá fordulnak. A sajtószabadság és a médiapiac kérdése nem tartozik a kormányra, és a Népszabadság nem fordult hozzánk, ezért nem foglalkoztunk a kérdéssel."

Teccikérteni, ugye? A miniszterelnök szerint a magyar sajtószabadság, vagy a médiapiac ügyei nem tartoznak a magyar kormányra.

Ezek után talán joggal lenne kíváncsi mindenki: vajon mi tartozik a magyar állam vezetőire? Illetve visszatérünk-e az '50-es évek gyakorlatához, amikor célszerű volt levélben fordulni "Rákosi pajtáshoz", ha az ember el akart érni valamit, különben a kormány a füle botját sem mozdítja majd?

Mondjuk, ha tényleg így mennek a dolgok, akkor sejteni véljük, mitől düböröghet így a korrupció: bizonyára csak az állami vagyonra és az uniós pénzekre ácsingózóknak jutott eszébe, hogy problémájukkal a kormányhoz forduljanak.

Megszólal egy szorgalmas "odaforduló"

Közben a HírTV közzétette a Mészáros Lőrinccel készült exkluzív interjújának leiratát, melyből kitűnik, hogy a csodagázszerelő egészsége megóvása érdekében nem foglalkozik vele, hogy sokan Orbán Viktor strómanjának tartják, a Népszabadságról pedig jó emlékei vannak, de még titok, hogy ő veszi-e meg a napilapot birtokló Mediaworksöt, vagy sem.

Az ezt firtató kérdésekre Mészáros így reagált:

"- Hát, megerősíteni nem tudom.
- A sajtóhíreket nem cáfolom. Mert a sajtó azt ír, amit gondol.
- Nem tudom, semmi sem elképzelhetetlen."

A teljes beszélgetés itt olvasható, illetve tekinthető meg.

Kormánypárti lapként támadhat fel a Népszabadság

Fontos, hogy a Mediaworks számos nagy példányszámú vidéki napilapot is kiad, amelyek rövidesen Liszkay és Mészáros Lőrinc közös érdekeltségébe kerülhetnek. A hírek szerint a tranzakció azonnali lebonyolítása helyett megelégednek egy opciós szerződéssel, vagyis azzal, hogy bármikor lehívható a tulajdon. A márciusban bejegyzett Opimus Press Zrt.