Csak felemás sikert hoztak a hazai turizmusnak az augusztus 20-i ünnepségek

Csak felemás sikert hoztak a hazai turizmusnak az augusztus 20-i ünnepségek

11 százalékkal nőtt a szálláshelyek forgalma 2020 augusztusához képest, a 2019-es szintnek viszont alig a háromnegyedét érte csak el - többek közt ez szűrhető le a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) augusztusi adatai alapján, melyre a HVG hívta fel a figyelmet.

Az augusztusra a kormány és a turisztikai szervezetek fontos hónapként tekintettek a lap szerint, ugyanis a cél az volt, hogy az év eleji lezárások után ebben a hónapban mentsék, ami menthető, az augusztus 20-a körüli több napos rendezvénysorozattól remélték azt, hogy beindítja a turizmust. 

Azonban felemás sikert eredményezett a törekvés,

mivel csak lassan térnek vissza a turisták Magyarországra, egyedül akkor tűnik szépnek a turizmus helyzete, ha a tavalyi évhez hasonlítjuk - állapítják meg a cikkben.

Augusztusban 1,8 százalékkal kevesebb magyar turista volt a belföldi szálláshelyeken, mint egy éve, de több időt töltöttek ott el, a vendégéjszakák száma 1,9 százalékkal nőtt. A külföldiek azonban bátrabban választják Magyarországot, mint egy éve: a külföldről érkező turisták száma 61, a vendégéjszakáiké 50 százalékkal nőtt 2020 augusztusához képest.

A HVG szerint ha a 2019-es nyárral hasonlítjuk össze az idei adatokat, látható, mennyivel rosszabb a helyzet, mint egy rendes augusztusban. A vendégéjszakák száma 24 százalékkal marad el az akkoritól, ezen belül a magyaroké 1,4 százalékkal az akkori szint fölött van, a külföldieké 56 százalékkal elmarad a két évvel ezelőttitől.

Az adatok alapján a belföldi turisták harmada a Balatonon üdült idén nyáron is; a budapesti turizmus pedig a magyarok odacsábításában ugyan eredményesnek bizonyult, a külföldiek esetében viszont még messze van a két évvel ezelőtti szinttől:

2019 augusztusában a magyarok 106 ezer, a külföldiek 1,06 millió vendégéjszakát töltöttek a fővárosban; 2020-ban 84, illetve 161 ezret; 2021 augusztusában ugyanezen számok 124, illetve 358 ezerre nőttek vissza.

Bár a belföldi szállások már augusztus 20-a előtt egy héttel megteltek, de a teljes képhez hozzátartozik, hogy az ünnepi pihenésért komoly összegeket is elkérhettek a szállásadók: a fővárosban átlagosan 16 százalékkal, a Balatonon és országosan körülbelül 9 százalékkal drágultak meg a szállásárak éjszakánként egy fő részére a tavalyi évhez viszonyítva.

Szinte teljesen elfogytak a szálláshelyek az augusztus 20-i hosszú hétvégére

Teljesen megteltek a népszerű hazai szálláshelyek az augusztus 20-i hosszú hétvégére. A legnépszerűbb úti célok idén Budapest, Siófok és Hajdúszoboszló lesznek - tájékoztatta a Szállás.hu portál az MTI-t. Az ünnepi pihenésért azonban komoly összegeket is elkérhetnek a szállásadók: a fővárosban átlagosan 16 százalékkal, a Balatonon és országosan körülbelül 9 százalékkal drágultak meg a szállásárak éjszakánként egy fő részére a tavalyi évhez viszonyítva.