Eltűnt a megbecsülés, a szolgálati nyugdíj és a jövőkép - egy 19 év után leszerelő tűzoltó története

Eltűnt a megbecsülés, a szolgálati nyugdíj és a jövőkép - egy 19 év után leszerelő tűzoltó története

Hosszú évek óta súlyos probléma a rendvédelmi- és egészségügyi dolgozók pályaelhagyása, illetve elvándorlása, amivel az Orbán-kormány érdemben láthatóan semmit nem tud, vagy akar kezdeni. Pedig az okok egyszerűek: a megalázóan alacsony fizetések és a megbecsülés hiánya miatt kényszerülnek sokan meghozni ezt a nehéz döntést.

Most egy tűzoltó, Tihanyi Tamás írta meg Facebook posztban történetét, mért hagyta ott élete hivatását 19 év után. Leszerelésnek okait sorolva kifejtette, szép lassan eltűnt minden, ami megvolt, amikor csatlakozott a lánglovagokhoz.

"Eltűnt a 13. havi fizetés, a megbecsülésünk, a szolgalati nyugdíjunk, a jövőképünk, a nevünk"

- fogalmaz.

Tihanyi szerint ezt a fantasztikus hivatást tönkretették, és munkahelyet csináltak belőle. Bejegyzésében 

  • a kijátszott túlórákról és ünnepi pótlékokról,
  • a mérhetetlen adminisztratív terhekről,
  • a sok meg nem valósult ígéretről,
  • a rájuk erőltetett tűzoltóautókról, amik 3 év alatt többet voltak szervizben, mint a 20 éves társaik összesen,
  • illetve az egy tollvonással, visszamenőlegesen elvett, már megszerzett jogaikról is írt.

Kiemelte,

a megalázó illetményeik mellett a versenyszféra, és a megélhetés lehetősége kozmikus távolságokban van.

Kitért arra is, hogy olyan lejarató kampányokat folytatott a kormány az elmúlt években, miszerint ők tehetnek a nyugdíjrendszer összeomlásáról.

Az elképzelhetetlen létszámhiányról szólva felidézte,

"régen mindenre az volt a válasz, hogy ha nem tetszik, a Moszkva térig all a sor. Hát a sor elkopott, ahogy a mi lelkesedésünk is".

 

Tihanyi Tamás úgy véli, az "egészséges félelemben tartás" olyan jól sikerült, hogy ma mar mindenki csak elegánsan meghúzza a vallat és legyint egyet, hogy ha úgyis azért jönnek ellenőrizni, hogy hibát találjanak, akkor hadd találjanak.

"Persze ezt senki nem fogja felvállalni, hogy az ellenőrzések során legalább 30%-ban hibát kell találni" - hangsúlyozta.

"Beszelhetnék itt meg sok minden másról is, de próbálom magamban  azokat a dolgokat, érzéseket megtartani ami miatt ez az egyik legszebb hivatás. Érzések, amit egy néma pillantással több hálát fejeztek ki egy sérült szemeben mint sok vezetőtől egész pályafutások alatt sem. Érzések, ami oly büszkévé tette a tűzoltót, mikor felvehette az egyenruháját, és le sem akarta venni. Ezeket szeretnem megőrizni"

- írja a posztban.

"Kitartást mindenkinek, akinek meg van ereje ezt a szekeret tolni. Vigyázzatok magatokra, elvégre ahányan reggel bemegyünk, annyian menjünk haza. A többi csak töltelek..." - zárta sorait.