Választási manipuláció: Újabb helyen bukott le a Fidesz

Önkormányzati erőforrásokból kampányolhatnak a kormánypártok.

A Hír Tv birtokában lévő felvételen azt hallatszik, hogy az illető bemutatkozik, majd elmondja, hogy a Dunakeszi Önkormányzattól Tuzson Bence részére gyűjt aláírásokat. 

A fideszes politikus február 19-én közzétette a Facebook oldalán, hogy nyolc óra alatt 1958 támogatói aláírást gyűjtött össze, majd másnap megosztotta, hogy leadta a jelöltté váláshoz szükséges íveket. Ennek ellenére tovább folytatják az állampolgári szignók gyűjtését, ráadásul a felvétel szerint az önkormányzat bevonásával. 

Egyre nagyobb a valószínűsége, hogy a Fidesz adatbázist épít vagy frissít és ez alapján mozgósítják majd az embereket április 8-án. 

Elfogadhatatlannak nevezte a Hír Tv-nek nyilatkozó Varga Zoltán Péter, hogy a Fidesz jelöltjének kampányát önkormányzati forrásokból segítsék. A jobbikos politikus hozzátette:

“Ilyen nyíltan, ilyen egyértelműen, pénzt fizetni egy jelölt melletti aláírásgyűjtésért, erről még talán nem is hallottam. Dunakeszi város önkormányzatát korábban már marasztalták el választási jogsértésért, de ennyire nyíltan még nem is találkoztam ilyen nyílt, jelölt mellett folytatott propagandával.” 

A hírcsatornának nyilatkozó politológus szerint jogellenes, alkotmányellenes, hogy nem válik szét a párt és az államhatalom. 

Nem Dunakeszi volt az első önkormányzat, ahol kiderült, hogy segítik a fideszes jelöltet. Korábban a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. munkatársai járták a várost, hogy fideszes ajánlásokat gyűjtsenek.

A főváros XVII. kerületéből is érkezett jelzés, hogy a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálati ügyintézője, Lambert Krisztina Horváth Tamás fideszes alpolgármester megbízásából Dunai Mónika kormánypárti jelöltnek aláírásokat gyűjtögetve jár fel-alá az önkormányzati épületekben.

Szentendrén az önkormányzat kulturális és köznevelési referense úgy bukott le, hogy véletlenül egy ellenzéki képviselőnek is elküldött e-mailt, amelyben arról írt, hogy fideszes aktivista csoportokat szervez a városban.