Tűzszünet nem várható. Tovább folytatódik az izraeli hadsereg gázai hadművelete

Tűzszünet nem várható. Tovább folytatódik az izraeli hadsereg gázai hadművelete

Mindkét oldalt alapul véve már 1200 halálos áldozatról is írnak egyes források a Hámász Izraelt ért támadását követően. A támadást az ENSZ-főtitkára is elítélte. Tovább nőhet az áldozatok száma.

Mint ismeretes, szombaton példátlan méretű támadást indított a Hámász Izrael ellen. Több ezer rakétát lőttek ki egy időben Izraelre, a Hamász több mint 100 túszt ejtett, a halálos áldozatok száma meghaladja a 800-at az izraeliek oldalán.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök kijelentette, országa háborúban áll és meg fogják torolni a támadást.

Ma délelőtt az izraeli hadsereg bejelentette, hogy visszaszerezték az ellenőrzést a Gázai övezet közelében, az izraeli légierő több száz célpontot bombázott a nap folyamán az övezetben.

Izrael elrendelte a Gázai övezet teljes blokádját, ami azt jelenti, hogy sem villanyáramot, sem élelmiszert, sem üzemanyagot nem enged be a területre. Az EU a Hámász támadása után közölte, befagyasztja és felülvizsgálja a palesztinoknak járó támogatását. AZ ENSZ-főtitkára is elítélte a támadást. A világ pedig feszülten figyeli az orosz-ukrán háború után egy újabb fegyveres konfliktus kialakulását a világban.

A támadással összefüggésben Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke is részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak. Azt mondta:

Bízom benne, hogy a terroristák által túszul ejtetteket minél hamarabb sikerül épségben hazajuttatni.

Fegyvertelen civilek halomra lövöldözésére, gyermekek és nők elrablására nincs mentség. Nincs olyan politikai helyzet, nincs olyan évszázados sérelem, amely ezt igazolja. Amit a Hámász tesz, az maga a terrorizmus: barbár, és elfogadhatatlan - írta a párt elnöke Facebook bejegyzésében.

(Címlapkép: Izraeli légitámadás Gázában 2023. október 9-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, több mint 800 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma a Gázai övezetben 500, a sebesülteké meghaladja a háromezret. MTI/AP/Fatima Shbair)