Ügyészség: Már tizenhat gyanúsítottja van az óbudai korrupciós ügynek

Ügyészség: Már tizenhat gyanúsítottja van az óbudai korrupciós ügynek

A DK-s polgármester által vezetett önkormányzat túlárazott kamuszerződéseket kötött olyan cégekkel, akik végül nem is nyújtottak ellenszolgáltatást. A szerződésekben szereplő munkákat más cégek végezték el olcsóbban, de volt, hogy az önkormányzat alkalmazottaival csináltatták meg.

A Központi Nyomozó Főügyészség a korrupciós bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásában újabb öt személyt hallgatott ki gyanúsítottként, akik közül hárman őrizetben vannak – olvasható a nyomozóhatóság sajtóközleményében.

A főügyészség az ügyben szerdán összehangolt razziát hajtott végre számos helyszínen, többek között az Óbudai Önkormányzat épületében. Ennek során házkutatást végeztek és legfoglalásokat hajtottak végre.

Őrizetben DK-s polgármester és egy feltételezett bűntársa is.

Az első körben öt személyt hallgattak ki gyanúsítottként. Köztük van Kiss László, Óbuda DK-s polgármestere, akit őrizetbe vettek, illetve a polgármesteri hivatal egy korábbi alkalmazottja, aki szintén őrizetben várja, hogy döntsenek letartóztatásáról.

A megalapozott gyanú szerint Kiss László a 2019 októberi polgármesterré választását követően megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni – közölte az ügyészség. Magyarán tankönyvi korrupcióról volt szó.

A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében az önkormányzat fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A valóságban a színlelt vállalkozási szerződésekben írt szolgáltatást, termékbeszerzést nem a szerződő cégek, hanem más gazdasági társaságok teljesítették a szerződésben vállalt árnál alacsonyabb összegért – számol be az ügyészségi sajtóközlemény.

Esetenként a munkát, amiért komoly pénzeket fizettek, végül az önkormányzat alkalmazottai végezték el.

A polgármestert vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettével, valamint más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja a főügyészség.

Az ügy további két újabb gyanúsítottja egy III. kerületi önkormányzati képviselő, valamint az egyik érintett gazdasági társaság ügyvezetője.

A büntetőeljárásban korábban gyanúsítottként kihallgatott alpolgármester letartóztatását az ügyészség indítványára a bíróság 2024. október 20-ig hosszabbította meg.

(Címlapkép: Kiss László, Óbuda polgármestere, gyanúsított/facebook)