Új főnöke lehet a kémelhárításnak

Az előző főigazgató márciusban azért távozott a hivatal éléről, mert "túlreagált egy miniszteri kritikát, megsértődött, majd távozott".

Mint írták, a miniszteri biztos feladata jelenleg - a hivatalos megbízása szerint - az AH "átalakítása érdekében szükséges feladatok koordinálása és ezek végrehajtásának biztosítása". A fiatal főtiszt ennek érdekében a polgári elhárítás reformjával kapcsolatos tanulmányon dolgozik, amellyel ősz elejére kell elkészülnie.

Amennyiben ezt a feladatot sikeresen végrehajtja, nagy az esélye annak, hogy kinevezik az elhárítás élére.

A lap idézi a Népszabadság pénteki írását, miszerint Göbölös László márciusban azért távozott a hivatal éléről, mert "túlreagált egy miniszteri kritikát, megsértődött, majd távozott". Azóta Földes Gyula irányítja a hivatalt megbízott főigazgatóként. A lap szintén nem tartja biztosnak, hogy Földest nevezik ki az AH vezetőjévé, mert szerintük a Belügyminisztérium három potenciális jelöltet is tesztel. Göbölös László távozásában a lap szerint az játszott szerepet, hogy Pintér Sándor állítólag kifogásolta a szervezetnél folyó munkát. A belügyminisztert az is nagyon zavarta, hogy az AH alig kért információt a kormányszervektől. Jelenleg - bár erre korábban voltak elképzelések - a polgári titkosszolgálatokat nem vonták össze, a hírszerzés a Miniszterelnökséghez, az elhárítás pedig a Belügyminisztérium alá tartozik.