Új kifejezéssel bővülhet a magyar politikai szótár: „meleg”

Mivel a per nem a szexuális vonzódásról szólt, egy új kifejezéssel is lehet mostantól élni a vitákban.

Mint ismert, Ungár Klára két fideszes politikust, Kocsis mellett Szájer Józsefet is melegnek nevezett egy Facebook-on zajló vita során, amely Orbán Viktor homoszexuálisokat érintő megjegyzése miatt tört ki még a tavalyi migránsválság előtt a közösségi hálón.

A fideszes EP-képviselő, az Alaptörvényt egy IPad-en megíró Szájer nem reagált Ungár kijelentésére, azonban a VIII. kerületi polgármester beleállta az ügybe. A kormánypárti politikus a perben kétmillió forintos, kamatokkal bővített nem vagyoni kártérítést és egy MTI-közleményben tett bocsánatkérést követelt Ungár Klárától. Tavaly októberben első fokon nyert is Kocsis, azonban csütörtökön másodfokon vesztett, így neki kell megfizetnie a per 430 ezer forintos, áfával növelt költségeit is.

Kocsis ezután Facebook-oldalán jelentette be,

"A másodfokú bíróság Ungár Klára buzizós ügyében ma hozott döntést. Az indoklásban kimondták, hogy Ungár ugyan valótlanságot állított rólam, de ez nem sértő, ezért a keresetünket elutasították. A Kúriát azért még megkérdezzük erről. Ettől kezdve ugyanis minden heteroszexuálist le lehet buzizni, a homoszexuálisokat meg gondolom továbbra sem. Érdekes logika."

Eleddig nem is lenne túlságosan érdekes a történet, azonban a logikai csavar csak ezután következik, mert úgy tűnik Kocsis nem értelmezte helyesen az ítéletet.

Ugyanis az ítélőtábla szerint ugyan Ungár Klára nem hozott bizonyítékot arra nézvést (szerencsére!), hogy Kocsis Máté valóban vonzódik-e a saját neméhez, de Kocsis Máté sem bizonyította be, hogy a "meleg" kifejezés miért sértő a politikusra nézve, és miért érintette hátrányosan a környezetét.

„Az ítélőtáblának pedig nem feladata, hogy egy politikai vitában elhangzó állítás valótlanságát mérlegelje"

- hangzott el a tárgyaláson.

A Népszabadságnak adott rövid interjúban Ungár Klára hangsúlyozza:

"A per szempontjából az volt a fontos(...): a mai Magyarországon sértőnek számít-e, ha egy közszereplőről azt állítják, hogy meleg. Örülök, hogy a bíróság megváltoztatta az első fokon hozott ítéletet".

Ebben az esetben tehát különbséget kell/lehet tenni meleg és buzi között? Vagy mostantól a két szó tartalmi jelentése elkülönül egymástól? Vagy nem is szerepeltek közös halmazban eddig sem?

Ungárnak erre is megvan a válasza:

"Először is: buzizni ő (Kocsis Máté - a szerk.) szokott, én pedig nem. Kocsis Máté még azt sem érti, hogy mi a különbség a „buzi” és a „meleg” között. Én például meleg vagyok – és nagyon nem szeretem, ha lebuziznak".

Az ítélőtábla egyébiránt felrótta az első fokon eljáró bíróságnak, hogy az Ungár állítását kontextusba helyezve azt értelmezte is.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=x0SAGJYoyqc]

S mivel - hála Istennek! - ez a per nem a szexuális szokásokról szól, kíváncsian várjuk, hogy a most résnyire megnyílt palackból kiszabaduló szellem milyen változásokat hoz majd a magyar közélet amúgy is egye színvonaltalanabb vitáiba.