Új világ: Irán bontogatja kőolaj-szárnyait

Irán 52 olaj- és gázipari beruházási projektet kínált fel külföldi befektetőknek.

A konferencián 135 külföldi energiaipari vállalat vett részt. Amerikai cégek nem képviseltették magukat, bár az iráni olajipari miniszter külön is hangsúlyozta, hogy az IPC program az amerikai vállalatok előtt is nyitva áll.

A külföldi befektetőknek iráni partnerek részvételével felkínált 52 fejlesztési projekttől Irán mintegy 25 milliárd dollár induló beruházást vár.

A beruházás kivásárlását olaj- vagy készpénzes törlesztéssel lehetővé tévő korábbi "buyback" együttműködési modell keretében a külföldi befektető partnerek öt évig vehettek részt az olajipari létesítmények fejlesztésében. Az új modell viszont már az érdekeltség 15-20 éves fenntartását is lehetővé teszi iráni partnerrel létesített közös vállalkozás keretében.

A projektek megvalósításával Bijan Zanganeh olajipari miniszter szerint Irán olajtermelése a jelenlegi napi 2,7 millió hordóról 5,7 millió hordóra emelkedik. A jelenlegi termelés napi egymillió hordóval marad el a szankciók 2012-eleji bevezetését megelőző szinttől.

A program Irán energiaipari szerkezetének és kereskedelmi kapcsolatainak teljes átalakítását irányozza elő 2020-ig mintegy 185 milliárd dolláros beruházás keretében.

"Az együttműködési projektek jövedelmezőségét nem veszélyeztetik még a jelenleginél alacsonyabb olajárak sem" - idézi az olajipari minisztérium honlapja, a Shana az olajipari minisztert, hozzátéve, hogy Irán jelenleg hordónként mintegy 10 dolláros költséggel hozza felszínre az olajat.

Az olajárak a tavaly nyári hordónkénti 115 dolláros szintről 45 dollárra csökkentek.

Irán a világ ötödik legnagyobb olajkészletével és legnagyobb földgázkészletével rendelkezik.