Újabb hadgyakorlatot tartott az amerikai, a japán és a dél-koreai hadsereg a Koreai-félszigetnél

Újabb hadgyakorlatot tartott az amerikai, a japán és a dél-koreai hadsereg a Koreai-félszigetnél

A felek célpontok követését, hírszerzési adatok megosztását és a válaszok összehangolását gyakorolták egy esetleges phenjani provokáció esetére.

Tengeri hadgyakorlatot tartott kedden a dél-koreai, az amerikai és a japán haditengerészet a dél-koreai Dzsedzsu sziget környékén, írja az MTI.

A dél-koreai hadsereg tájékoztatása szerint a műveleten a felek célpontok követését, hírszerzési adatok megosztását és a válaszok összehangolását gyakorolták egy esetleges phenjani provokáció esetére.

Joe Biden amerikai elnök, Kisida Fumio japán miniszterelnök és Jun Szuk Jol dél-koreai elnök néhány hete állapodtak meg Camp Davidben a biztonsági együttműködés szorosabbá tételéről.

Kiemelték:

Igyekeznek összehangolni az indiai- és csendes-óceáni térséget, illetve a Koreai-félsziget régióját fenyegető kihívásokra adott válaszaikat.

Nem sokkal a találkozót követően Jun Szok Jol úgy fogalmazott, hogy a három ország kapcsolataiban új korszakot kezdtek, és amennyire fokozódik a provokáció és a fenyegetés Phenjanból, annyival erősebbé válik a kötelék Szöul, Tokió és Washington között.

A dél-koreai és az amerikai hadsereg a múlt héten már megkezdte közös nyári hadgyakorlatát, amelynek egyik célja éppen az, hogy segítse felkészültségüket az észak-koreai nukleáris és rakétafenyegetések ellen.

Phenjan többször tiltakozott a szomszédjában zajló hadgyakorlatok ellen, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető pedig azt vetette az Egyesült Államok és szövetségesei szemére, hogy a világ legveszélyesebb vizeivé teszik a koreai partszakaszt, és immár az atomháború veszélye is fennáll.

Kim az amerikai-dél-koreai-japán hadgyakorlatra reagálva kedden felszólította a kommunista ország haditengerészetét, maradjon állandó harckészültségben, hozzátéve, hogy a haditengerészet is részt vesz Észak-Korea nukleáris elrettentési stratégiájában, "hogy elvegye az ellenség kedvét a háborútól". Bejelentette, hogy a hadsereget újabb taktikai atomfegyverekkel fogják felszerelni.

A vezető - akinek szavait a KCNA észak-koreai állami hírügynökség idézte - hétfőn, az észak-koreai haditengerészet napja alkalmából, lánya társaságában felkereste a haditengerészet több központját is.

(Címlapkép: MTI/EPA/Yonhap/Dél-koreai haditengerészet)