Újabb korhatáremelés az orosz hadseregben, a 70 éves tartalékostiszteket is behívhatják

Újabb korhatáremelés az orosz hadseregben, a 70 éves tartalékostiszteket is behívhatják

A legmagasabb rangú tartalékosok mostantól 70 éves korukig, a többi rangidős tiszt 65 éves korig, az altiszteket 60 éves korukig, a többieket pedig 55 éves korukig hívhatják vissza a szolgálatba.

Az orosz parlament kedden öt évvel meghosszabbította azt a maximális életkort, ameddig a férfiak mozgósíthatóak katonai szolgálatra - írja a Reuters nyomán a 444.hu.

A törvény lehetővé teszi, hogy azok a férfiak, akik további kötelezettség nélkül teljesítették a kötelező szolgálatot, kategóriájuktól függően 40, 50 vagy 55 éves korukig mozgósíthatóak legyenek.

Oroszország egy olyan tartalékot is fenntart, amely a kötelező vagy hivatásos szolgálatuk lejárta után rendszeres katonai kiképzést vállaló, ezért ösztöndíjban részesülő férfiakból áll. Ebből a tartalékból a legmagasabb rangúakat mostantól 70 éves korukig, a többi rangidős tisztet 65 éves korig, az altiszteket 60 éves korukig, a többieket pedig 55 éves korukig lehessen visszahívni a szolgálatba.

Moszkva korábban már felemelte a kötelező katonai szolgálatra behívható férfiak felső korhatárát 27-ről 30 évre, és megnehezítette, hogy a fiatalok elkerüljék a sorozást.

Szergej Sojgu védelmi miniszter közölte, a szolgálatban lévő harci állomány – hivatásos szerződéses katonák és sorkatonák – alaplétszámát 1,15 millióról 1,5 millióra kívánja emelni.

A Reuters felidézi: Oroszország tavaly szeptemberben jelentette be a második világháború óta az első mozgósítását. Több mint 300 000 volt katonát hívtak be gyakran kaotikus sorozással. Az intézkedés célja az volt, hogy támogassa az ukrajnai háborút, amely sokkal hosszabb és kimerítőbb, mint amire Moszkva számított.

Címlapkép: Újoncok szeretteiktől búcsúznak egy moszkvai sorozóirodánál 2022. október 5-én. Az Ukrajna elleni háború miatt Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én részleges mozgósítást rendelt el, ez a védelmi minisztérium szerint mintegy 300 ezer embert érint Oroszországban. MTI/EPA/Makszim Sipenkov