Újabb súlyos légitámadás érte Rafah városát

Újabb súlyos légitámadás érte Rafah városát

13-an lelték halálukat a támadás során, s az áldozatok közül 9 gyerek volt. A ciszjordániai vezetés pedig újra akarja gondolni a kétoldalú kapcsolatait az Egyesült Államokkal.

Ismét izraeli légitámadás érte vasárnapra virradóra a Gázai övezet déli részén lévő Rafah városát, 13-an meghaltak, köztük kilenc gyerek - közölték palesztin egészségügyi források.

Az MTI tolmácsolása szerint

a háború előtt mintegy 2,3 milliós Gázai övezet lakosságának több mint fele él jelenleg az egyiptomi határhoz közeli városban és a környékén, és a nagy részük menekült.

Izrael szerint a Gázai övezetet kormányzó Hamásznak jelenleg is több zászlóalja és parancsnoka bujkál Rafah városában, amely ellen gyakorlatilag naponta intéznek légitámadást.

Újabb összecsapásokat jelentettek Ciszjordániából is, ahol az izraeli hadsereg közlése szerint két palesztin támadt a katonákra. A WAFA palesztin hírügynökség szerint az incidens a Hebron melletti Bejt Ejnún településnél történt, a tűzharcban pedig mindkét palesztin életét vesztette.

Az USA ENSZ-beli vétója után Abbász újragondolja a kétoldalú kapcsolatokat

Az Egyesült Államok még csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsában megvétózta azt a határozattervezetet, amelynek értelmében Palesztina államként lett volna a világszervezet teljes jogú tagja. Az Egyesült Államok álláspontja szerint a kétállamiságról Izraellel kötött megállapodás a teljes jogú ENSZ-tagság előfeltétele.

A palesztin államiság ellen emelt amerikai vétó után a ciszjordániai vezetés közölte, hogy újra akarja gondolni a kétoldalú kapcsolatait az Egyesült Államokkal.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke kiábrándítónak és felelőtlennek nevezte az amerikai vétót, emellett úgy vélte,

az Egyesült Államoknak fel kell ismernie, hogy a térséget nem lehet stabilizálni a palesztin kérdés igazságos megoldása nélkül.

Ismeretes, a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul azóta is légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben. Egy hete pedig Irán zúdított drón- és rakétatámadást Izraelre.

(Címlapkép: Áldozatokat keresnek a romok között, miután izraeli légicsapás ért egy lakóházat a Gázai övezet déli részében levő Rafah menekülttáborban 2024. április 19-én. MTI/EPA/Haiszam Imad)