Újabb 34 milliárd forintot öntünk az esztergomi vonalba

A korábbi, másfél évet csúszó felújítás 44 milliárd forintba került.

Megkezdődhet ugyanis a 2-es számú vasútvonal villamosítása, így végre befejeződhet a vonal rekonstrukciója. A kivitelezési munkálatokat a legkisebb ajánlatot adó Strabag Vasútépítő Kft. vezette konzorcium (MVM OVIT Országos Villamostávvezeték Zrt. ; TRSZ Kft.) végezheti 33 697 563 411 forintért - adta hírül a Szeretgom.hu portál.
[fb_pages_codes:budapest]
2016 végétől (a korábbi ígéretek szerint már tavasz óta dolgoztak volna) 2017 tavaszáig az Angyalföld – Újpest közötti új, második vágány, valamint a Béke útra vezető gyalogos aluljáró épülhet meg. Ha minden igaz, akkor a villamosítás júliusban veszi kezdetét, ami 2017 végére készülhet el Rákosrendező – Esztergom között, a teljes átadásra 2018-ig várni kell. A beruházás részeként Esztergomban átépítésre kerül az amúgy ramaty állapotban lévő állomás és új tehervágány is épül. Az autóbusz pályaudvar pedig a vasútállomás mellé kerül áthelyezésre, vagyis intermodális központ épül.

Nyári szezon előtt épp a Balatonról vesz ki vonatokat a MÁV

Hétfőn megírtuk: hétköznap közel felével, míg hétvégén negyedével kevesebb vonat indul majd Budapestről Balatonfüredre, mint tavaly. A hivatalos indok az esztergomi vonal villamosításának és Székesfehérvár átépítésének csúszása, ám valószínűleg egyszerűen spórolás áll a háttérben, ami nem többet jelent néhány millió forintnál, viszont legalább még az is elfordul a MÁV-tól, aki még rámerészkedett a járatokra.

Mint ismert, a vonal felújítása gyakorlatilag tragikomédiába fulladt, bár a helyben élők és a naponta a fővárosba ingázók nyilván más jelzőt aggattak az évek során a potom 44 milliárd forintba kerülő rekonstrukcióra. A felújítást hátráltatta a számos tervezői hiba, vagy éppen a kisajátítások elhúzódása.

A másfél évet csúszó felújításból akkor - a felső vezetéket tartó oszlopokon kívül - kimaradt a villamosítás, pedig az igazán nagy menetidő gyorsulást, a villamos motorvonatok jobb gyorsulása miatt - főleg ezzel lehet elérni.

A csúszás oka maga a MÁV, amely a hírek szerint kikönyörögte magának a villamosítást, ám addig tököltek fölötte, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium visszautalta azt a NIF-nek.