Újabb árrobbanás az albérletpiacon – az egyetemisták számára már megfizethetetlenek a bérleti díjak

Aki nem jut be kollégiumba, az nagyon nehéz helyzetbe kerül, pedig lenne megoldás.

Farkas Gergely, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján közölte: négypontos javaslatcsomagot ajánlanak a kabinet figyelmébe. Ennek első eleme a kollégiumi férőhelyek bővítése, részben korszerűsítéssel, részben új épületek építésével. A jobbikos politikus a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) felmérésére hivatkozva elmondta, hogy a felsőoktatási intézmények kollégiumi helyeire - amelyek a legolcsóbb lehetőségek - minden évben 30-40 százalékos túljelentkezés van.

A Jobbik emellett egy szociális bérlakás-program beindítását szorgalmazza, amely elérhető áron nyújtana lakhatást a diákoknak és fiatal családosoknak, s az építőipart is fellendítené.

Javaslatuk harmadik pontja az üres ingatlanok bevonására vonatkozik, amit egy ösztönző rendszerrel szeretnének elérni. Farkas Gergely szerint több tízezer kiadó lakás elősegítené az árak csökkenését. Emellett a párt egy önkormányzati bérlakás-rendszer beindítását is javasolja.

A frakcióvezető-helyettes jelezte, hogy az elmúlt években robbanásszerű áremelkedés volt az albérletpiacon, és több tízezer fiatal a felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után szembesül a nehézségekkel.

A Jobbik aktivistái a Petőfi híd budai hídfőjénél - ahol több egyetem van - egy sátrat helyeztek el és egy kartontáblát tettek rá, amin - az oktatási államtitkárra utalva - az állt, hogy "Palkovics Kollégium".