Újabb sajtótermékeket hozna létre a kormány

Hetilap indítását tervezik a miniszterelnök környezetében, a Századvég bábáskodásával. Felmerült televízió- és rádióadó ötlete is, a szálakat Habony Árpád tartja kézben.

A lap forrása szerint akár a Heti Válasz riválisaként, de a kormánnyal még annál is „barátságosabb” hangnemmel jönne létre az új médium. Habonyék tervei között szerepel ráadásul egy új önálló televízió elindítása, és egy új rádiócsatorna létrehozása is – előbbinél, a Népszava szerint, Andy Vajna filmügyi kormánybiztosnak lehet szerepe. Mindezt Orbánék vélhetően a kormányfővel port összerúgó Simicska Lajos médiakiépítési tervei ellenében hoznák létre.
 
A háború nyílt színre kerülésének egyértelmű oka a reklámadó, melyről Simicska éppen a lapnak nyilatkozott elsőként. Ezt a „totális médiaháborút” azonban médiumaiban a kormány „agyonhallgatná”. A Fidesz egykori gazdasági háttéremberének haragját az adónem 5 százalékosra egységesítése, s kiterjesztése váltotta ki, melyről a kormány és az RTL Csoport a háttérben állapodott meg. Az idevágó javaslatról ma tárgyal a parlament gazdasági bizottsága, ám azt még nem tudni, hogy a szövegszerű javaslat mikor kerül a Ház elé.

A Helyi Téma is helyezkedik?

Eközben az Index arról írt, hogy felkerült a Nemzeti Adó- és Vámhivatal végrehajtás alatt álló cégek listájára Vitézy Tamás jobboldali milliárdos több mint egy évtizedig működő ingyenes újságjának kiadója. A Fideszt és az Orbán-kormányt támogató Helyi Téma fénykorában 1,2 milliárdos árbevételt produkált, és önálló mutációval jelent meg Budapest összes kerületében, valamint 20 vidéki városban. A nagy adósságokat görgető lap januári száma ugyan még Borbás Marcsival a címoldalon megjelent, februárra viszont már nem jött össze a havi friss kiadás. A hirdetésekkel jelentkező vállalkozókat már nem is kecsegtetik az esedékes februári lapszámmal, csupán egy bizonytalan márciusi lapba igyekeznek átcsoportosítani a jelentkezőket. A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség adatai szerint 2013 negyedik negyedévében még a 700 ezret is meghaladta a fővárosi postaládákba kidobált lapok száma, tavaly viszont már csak 500 ezret terjesztettek belőle.
 
Az Index kérdésére a külföldön tartózkodó Vitézy Tamás SMS-ben annyit üzent, hogy továbbra sem szűnik meg a lap.
 
Az ország száz leggazdagabb embere közé sorolt Vitézy korábban már összerúgta a port Simicskával, s feltehetően a „Simicska utáni időszakra” készül. Ugyanakkor sajtóhírek szerint Habony Árpáddal sem ápol jó viszonyt.