Újból tárgyalják a lengyel katonák ügyét

Az afganisztáni misszió során számos alkalommal haltak meg civilek, most négy lengyelnek kell felelnie ezért.

A katonai ügyészség a négy vádlott számára 5-től 12 évig terjedő börtönbüntetést követel. A katonák - akik a NATO vezette nemzetközi biztonsági erőkben teljesítettek szolgálatot - ártatlannak vallják magukat.

Lengyelországban ez az első olyan eset, hogy a civileket védő nemzetközi egyezmények megsértése miatt  állítanak bíróság elé katonákat. A megvádolt katonákat 2007 augusztusában  Nangar Khel falunál tálib fegyveresek támadták meg.  A vádlottak azt állítják: a tálibellenes bevetés során gépfegyver- és aknatűz alá vették a falut. Eközben hat polgári személy életét vesztette, köztük két nő és három gyermek. Három további civil megsebesült.

Az ügyben eredetileg a poznani katonai ügyészség emelt vádat hét katona ellen, fél évre le is tartóztatták őket. 2011-ben a  kerületi katonai bíróság - bizonyítékok hiányában - minden vádlottat ártatlanná nyilvánított. 2012-ben a Legfelsőbb Bíróság megerősítette három katona  ártatlanságát. A  másik négy esetében viszont újratárgyalást rendelt el.

A lengyel katonák 2002 és 2014 között teljesítették afganisztáni küldetésüket,  először az Enduring Freedom, 2007-től kezdve az ISAF misszió keretében. A két misszióban összesen több mint 28 ezer lengyel katona vett részt.