133 millió forintos kár érhette Újpestet az elmúlt években

133 millió forintos kár érhette Újpestet az elmúlt években

133 millió forintos kár érhette Újpestet azok után, hogy az előző városvezetés szerződést kötött a kerület szabad pénzeszközeinek befektetésére azzal a céggel, amelynek e tevékenységre vonatkozó engedélyét a jegybank még 2018-ban visszavonta - értesült az Újpestmédia.hu.

A lap szerint Újpest polgármesterének a kezdeményezésére vizsgálóbizottság alakulhat egy visszaélésgyanús ügy részletes feltárására. Budapest Főváros IV. kerülete már szeptember elején felszólította

az érintett XLS Consulting Kft. nevű céget a másfél év alatt – az önkormányzat véleménye szerint – jogalap nélkül kiutalt 133 millió forint visszafizetésére.

Az XLS Consulting Kft.-vel a Wintermantel Zsolt korábbi fideszes polgármester nevével fémjelzett előző vezetés 2018 januárjában kötött tanácsadási szerződést a kerület szabad pénzeszközeinek állampapírban történő befeketésére vonatkozóan. Az újpesti sajtó szerint visszaélésre utaló jel, hogy a cégnek az ehhez szükséges, kiegészítő befektetési tevékenységre szóló engedélyét a Magyar Nemzeti Bank 2018 szeptemberében visszavonta, de a szerződés ennek ellenére egészen 2019 októberéig érvényben volt. 

Mindezen felül, a közjegyző által kirendelt igazságügyi szakértő megállapította azt is, hogy olyan állampapírok hozama után is jutalékot fizetett ki az önkormányzat a magáncég számára, amely állampapírok már a szerződéskötés előtt is a kerület birtokában voltak, vagyis azokkal tranzakciót nem hajtottak végre.