Újra tárgyalnak az iráni atomprogramról

Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes egy Rubik-kockához hasonlította a tárgyalásokat.  "Ha a Rubik-kockán az ember egy oldalt elforgat, azzal a többit is felforgatja, és addig kell tovább tekernie, míg mindegyik fel nem veszi a helyes állást" - mondta.

A többi résztvevő - az ENSZ Biztonsági Tanács öt állandó tagja és Németország külügyminisztériumának politikai igazgatója - közül csak a kínai Vang Csün nyilatkozott a vasárnapi egyeztetés előtt. Ő azt mondta, az idő szorít, és Peking reméli, hogy a résztvevők pragmatikus, rugalmas és bölcs hozzáállást fognak tanúsítani. Vang Csün a találkozó lezárása után azt is közölte, hogy a zárt ajtók mögött folyó tárgyalások következő fordulóját február elejére írták ki a felek, bár a helyszínről még nem állapodtak meg.

Diplomáciai források vasárnap áttekintették az utóbbi napok kétoldalú találkozóinak eredményeit, illetve az azok után fennálló vitás pontokat. A beszámolók szerint "a lényegi kérdésekben mérsékelt volt az előrelépés", de a következő napokban szakértői szinten folytatódnak az egyeztetések.

"Abból a szempontból jó a hangulat, hogy a következő hónapokban valószínűleg gyakrabban fogunk találkozni, hogy előrelépéseket érjünk el" - mondta a Reuters hírügynökség forrása. Az utóbbi napokban több négyszemközti egyeztetés volt Irán és a nagyhatalmak képviselői között. John Kerry amerikai és Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszterek a héten két alkalommal is találkozott, hogy megpróbálják közelíteni álláspontjukat.

Ha az USA és a nyugati hatalmak tényleg fel akarják számolni az Irakban és Szíriában terjeszkedő Iszlám Állam rémuralmát, akkor ehhez nagy szükségük lehet Teherán segítségére.

A felek tavaly novemberben másodszor is kudarcot vallottak abban, hogy az ideiglenes megállapodást, amelynek hatályát újabb hét hónappal meghosszabbították, egy átfogó, végleges megállapodással váltsák fel. Iráni és nyugati tisztségviselők szerint a megmaradt nézeteltérések elsősorban Teherán urándúsítási kapacitásával és a szankciók feloldásának ütemével kapcsolatosak.

A most ismét megindult tárgyalásokon a felek márciusra szeretnének keretmegállapodásra jutni, júniusra pedig végleges, hosszú távra szóló egyezséget kötnének. A Nyugat enyhítene az Iránt sújtó nemzetközi szankciókon, ha Teherán ellenőrizhetően csakis békés céllal folytatna atomprogramot.