Három újságírót gyilkoltak meg a héten Mexikóban

Három újságírót gyilkoltak meg a héten Mexikóban

Meggyilkoltak két újságírót pénteken Mexikóban, a héten így már három, az év eleje óta pedig kilenc újságírót öltek meg - közölték hivatalosan.

Az El Grafico de Xalapa című napilapnak dolgozó Jorge Celestino Ruizt péntek késő este ölték meg Veracruz állam Actopan nevű településén a polgármester, Paulino Dominguez tájékoztatása szerint. Egy meg nem nevezett rendőrségi forrás azt közölte, hogy 

tavaly októberben már érte támadás Ruizt, házára és autójára leadtak több lövést.

Kollégái szerint egy ideje már nem tüntette fel a nevét a cikkei alatt a lapban, hogy ne keltsen feltűnést.

Péntek hajnalban Guerrero államban gyilkolták meg a La Verdad de Zihuatanejo című hírportál főszerkesztőjét, Edgar Alberto Navát - közölte a helyi ügyészség.

Ugyanebben az államban ölték meg a Guerrero Al Instante hírportál igazgatóját, Rogelio Barragánt. Holttestét kedden találták meg egy elhagyott autó csomagtartójában.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi jogvédő szervezet szerint Mexikó a harmadik legveszélyesebb hely a világon a sajtómunkások számára a fegyveres konfliktus dúlta Szíria és Afganisztán után. 2000 óta a szakma több mint száz képviselőjét gyilkolták meg, csupán tavaly tízet. Mexikóban a legtöbb gyilkosságot a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatban követik el, újságírókat azért vesznek célba, mert írnak ezekről az ügyekről, de a politikai korrupció feltárása is nagyon veszélyes számukra. A legtöbb gyilkosság felderítetlen, a tettesek büntetlenek maradnak.