Nem csak idehaza, Ukrajnában is sok oltóanyag megy a kukába

Nem csak idehaza, Ukrajnában is sok oltóanyag megy a kukába

Csaknem hatszázezer, koronavírus elleni vakcinát kell megsemmisíteni Ukrajnában, főként AstraZeneca-oltóanyagot, amelynek lejárt a szavatossági ideje – közölte az egészségügyi minisztérium az RBK-Ukrajina hírportállal. A tárca kifejtette, hogy 2021-ben Ukrajna több mint 3,6 millió adag oltóanyagot kapott humanitárius segélyként más országoktól, valamint több mint 7,4 millió dózist a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül.

A legfrissebb adatok szerint 561 729 dózis AstraZeneca oltóanyagot meg kell semmisíteni, mert lejárt a szavatossági ideje. Ezen felül az állami költségvetés terhére júniusban vásárolt több mint 30 000 adag Pfizer vakcina hűtése nem volt megfelelő a szállítás alatt. A belső vizsgálat nyomán az a döntés született, hogy ez a tétel nem felhasználható – tette hozzá a minisztérium a hírportálnak adott válaszában.

Mint arról lapunk is beszámolt, Magyarország 200 ezer adag, 600 millió forintért beszerzett orosz Szputnyik vakcina megsemmisítésére kényszerült, mert az oltóanyagnak lejárt a szavatossága.

Hiányzik a magyar statisztikákból 200 ezer adag Szputnyik

Lejárhatott a hat hónapos szavatossága, ebből adódik az oroszok által leszállított és a beadott Szputnyik V vakcinák közti 200 ezer adagnyi különbség - veti fel a G7 gazdasági szakportál. Mint rámutatnak, az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központnak (ECDC) oldaláról legyűjthetőek az adatok, és azt találták, az orosz oltóanyagot május közepéig szállították, míg felhasználása június közepe óta gyakorlatilag nem emelkedik, sőt a legutóbbi héten egyetlenegyet sem adtak be belőle.

Az UNIAN hírügynökség vasárnap arról számolt be, hogy a dél-ukrajnai Herszon megye átkerült a járványhelyzet szerinti fokozottabb kockázatot jelző, narancs besorolásba, mivel a régióban a kórházak telítődésének dinamikája meghaladta a megengedett szintet. Jelenleg ez 78,6 százalékos, amely a narancs fokozatnak felel meg. Az ország többi régiója – beleértve a fővárost, Kijevet és Kárpátalját – továbbra is a jelenlegi legenyhébb szigorításokkal járó sárga besorolásban van.

A narancs besorolás figyelmeztető kategória a legszigorúbb vörös előtt. Ugyanazok a korlátozások érvényesek az ide sorolt régiókban, mint a sárgában, viszont a helyi hatóságok szigoríthatnak rajtuk. Ukrajnában a tömegrendezvényeket, bevásárlóközpontokat, kulturális és sportlétesítményeket a vörös kategóriában lévő régiókban csakis azok látogathatják, akik felvették a védőoltás mindkét dózisát, gyógyultak vagy friss negatív PCR-teszttel rendelkeznek. A sárga besorolású régiókban ehhez elegendő az oltás első dózisának felvétele is.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Ukrajnában vasárnapra az azonosított fertőzöttek száma 2810-zel 3 702 473-ra, az elhunytaké 75-tel 97 239-re nőtt. Az aktív betegek száma eközben 83-mal 93 965-re csökkent. Az elmúlt napon 840 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 13 968 123-an adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 839 213-an pedig még csak az első adagot vették fel. Harmadik oltást eddig 24 510-en kaptak. Szombaton 26 950 embert oltottak be.

(MTI nyomán)