Katonai válaszcsapással fenyegette meg Csehország az oroszokat, ha Putyin atomot vet be

Katonai válaszcsapással fenyegette meg Csehország az oroszokat, ha Putyin atomot vet be

Atomfegyverek ukrajnai bevetését érintő orosz fenyegetések következtében nem zárható ki egy nukleáris konfliktus kirobbanása sem - vélekedett Milos Zeman cseh államfő szerdán Prágában.

Milos Zeman, miután fogadta Tamím bin Hamad ász-Száni sejket, katari emírt, újságírók előtt kijelentette: egy ilyen esetben a diplomáciai válasz mellett katonai választ is kellene adni Oroszországnak, nem csak az európai államok részéről.  

"Még a válasz előtt teljesen világos figyelmeztetést kellene küldeni, hogy amennyiben az Oroszországi Föderáció atomfegyvereket fog használni Ukrajna területén, a válasz nemcsak diplomáciai, hanem katonai is lesz, annak minden következményével"

- mondta Zeman a sajtótájékoztatón.

Vlagyimir Putyin orosz államfő szeptember végén a részleges mozgósítás bejelentésekor beszélt atomfegyverek esetleges bevetéséről Ukrajnában. Putyin "nukleáris zsarolással" vádolta a Nyugatot, és kijelentette, hogy Moszkva erre határozott válasz adna.

A katari emír hivatalos látogatásra érkezett Prágába. Tárgyalásai vezető cseh politikusokkal elsősorban a cseh-katari gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok megerősítésnek lehetőségeire irányulnak. Az emírség beruházásokat tervez Csehországban, míg Prága kőolajat és földgázt szeretne behozni az arab országból.

(MTI)