Az ukrajnai menekülteknél ütött vissza a Frontex kivonulása Magyarországról

Az ukrajnai menekülteknél ütött vissza a Frontex kivonulása Magyarországról

Az Ukrajnával szomszédos uniós tagállamok Magyarország kivételével jelentős segítséget kapnak az EU határvédelmi ügynökségétől, a Frontextől – hívta fel a figyelmet a HVG. A szervezet azért nem segít be a magyar határon, mert a közel-keleti migrációs helyzetnél előálló, az uniós joggal ellentétesnek nyilvánított gyakorlat miatt a jogsértő helyzet fennállásáig elhagyták az országot.

Emlékeztetnek: több mint egy évvel ezelőtt jelentette be a Frontex, hogy felfüggesztik a tevékenységüket Magyarországon addig, amíg a magyar kormány nem tesz eleget az Európai Bíróság 2020 decemberi ítéletének.

Ez az ítélet elutasította azt a gyakorlatot, hogy az illegális bevándorlókat a magyar–szerb határtól pár méterrel beljebb található kerítés túloldalára kísérik, egy olyan földsávra, amelyen nem áll rendelkezésre semmilyen infrastruktúra sem, így az embereknek nincs más választásuk, mint jogorvoslati lehetőség nélkül visszasétálni Szerbiába.

Mivel a magyar jogi szabályozás és az ennek megfelelő magyar gyakorlat nem változott, a Frontex azóta sem tért vissza, és így nem segíthet be az ukrajnai menekültek kezelésében sem.

A Frontex a határőrizetben, határellenőrzésben, okmányellenőrzésben szokott segítséget nyújtani, ami a gyakorlatban több száz hivatásos határőr, valamint a hozzájuk tartozó felszerelés és jármű átcsoportosítását szokta jelenteni.