Ukrajna hagyjon fel a képmutató és magyarellenes politikával!

 
Gyöngyösi szerint felháborító ez a lépés egy olyan kormánytól, amelyet "nyugati titkosszolgálati segédlettel levezényelt puccs segített hatalomba", és amely hemzseg a többes állampolgársággal rendelkező tagoktól.
 
Ismert, hogy Natalia Ann Jaresko ukrán pénzügyminiszter amerikai, Aivaras Abromavicius kereskedelmi miniszter litván, Alexander Kvitashvili egészségügyi miniszter pedig grúz állampolgársággal rendelkezik a kinevezés előtt sietve megadott ukrán honosság mellett. Ezen kívül a belügyi apparátus legmagasabb szintjeire kerültek még más ország polgárságával rendelkező személyek. Eka Zguladze belügyminisztériumi államtitkár grúz, míg Ronald W. Glensor, az ukrán rendőrség egyik vezetője amerikai állampolgársággal is rendelkezik, de Zurab Adeishvili, az ukrán korrupcióellenes bizottság elnöke is grúz-ukrán kettős állampolgár. Köztudott továbbá, hogy Arszenyij Jacenyjuk ukrán miniszterelnök, Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere és Valeria Gontareva, az ukrán nemzeti bank elnöke is kettős állampolgársággal rendelkezik.
 
A Jobbik szerint Klimkin külügyminiszter kijelentésének különös jelentőséget ad a kárpátaljai helyszín és a magyar szervekkel való közös vámellenőrzés témája. Ilyen összefüggésben a fenti kijelentéseket nehéz másképpen értelmezni, mint nyílt fenyegetést a kárpátaljai magyar közösség ellen, a magyar kormány segédletével és jóváhagyásával - fogalmazott a képviselő.
 
Mint írta, a Jobbik felszólítja az ukrán kormányt, hogy hagyjon fel a képmutatással, és ne követelje olyan előírások betartását, melynek saját miniszterei sem tesznek eleget, valamint fejezze be a kárpátaljai magyar közösség megfélemlítését. A Jobbik továbbá felszólítja a magyar külügyi vezetést is, hogy tisztázza, milyen nyomás alatt és milyen tartalmú paktumot kötött az ukrán hatalommal a kárpátaljai magyarság rovására, egyúttal felszólítja, hogy határozottan álljon ki saját állampolgárainak jogi védelméért.

Üdvözlik Putyin látogatását

A Jobbik fontosnak és célszerűnek tartja Magyarország és Oroszország vezetőinek találkozását, hiszen mindig is a keleti nyitás híve volt, emellett stratégiai partnerként tekint Oroszországra, mind gazdasági, mind energetikai, mind politikai és kulturális tekintetben - közölte Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese szintén kedden kiadott közleményében.
 
Álláspontjuk szerint az ukrán válság még fontosabbá teszi a kétoldalú geostratégiai egyeztetést, amely kapcsán nehezményezhető, hogy Magyarország kizárólag a nyugati szövetségesi rendszer tagjaként foglal állást, holott a kárpátaljai magyarok okán egyedi álláspontot kellene kialakítania.

A béke a legfontosabb

A nemzeti párt Magyarország alapvető érdekének, s mindennél fontosabbnak tartja a békét és a semlegességet, amely az egyetlen járható út az újabb világháború elkerülése érdekében - fogalmazott Gyöngyösi Márton.
 
Ahogyan az Oroszország elleni szankciók megszüntetése is közös érdeke kellene legyen az európai államoknak és hazánknak egyaránt - tette hozzá.
 
A paksi bővítés, a Déli Áramlat ügye és a kereskedelmi, gazdasági érdekeink is azt diktálják, hogy ne sérüljenek a magyar-orosz kapcsolatok. A Jobbik egyben önmérsékletere inti a baloldalt Putyin esetleges látogatása kapcsán már a mai napon tett hisztériakeltése miatt.
 
A Népszava írt arról kedden - több, egymástól független forrásból származó értesülésre hivatkozva -, hogy márciusban Budapestre látogat Vlagyimir Putyin.