Ukrajna lemondott a Krímről

A nyugati Galícia viszont szükségesnek tartja a vérontást.

 
„A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet közvélemény-kutatása szerint az ukránok csupán 18,5 százaléka szeretné visszaszerezni Oroszországtól a Krímet.” – számol be a Kárpátalja.ma az ukrán nyelvű transkarpatia.net nyomán.
 
A felmérés szerint egy hajszállal több, mint 60 százalék úgy véli, hogy folytatni kell az „Újoroszország” (Donbasz) elleni hadjáratot.
 
Miközben az érintettebb, keleti Harkov és Donyeck régió népessége elutasítja a félszigeten az ukrán beavatkozást, addig a nyugati, a frontvonaltól távoli Galícia szükségesnek tartja a vérontást.
 
A közvélemény-kutatás adatai alapján Ukrajna 23,5%-a (Donyeck megye, ízlésesebben köztársaság 57,7%-a) szerint az ország végleg elveszítette Krím-félszigetet.
 
A válaszok 21,1%-a szerint Krím abban az esetben dönt önkéntesen Ukrajna mellett, ha az ország gazdaságilag vonzóvá válik, 16% szerint erre akkor is esély kínálkozik, ha Oroszországban gazdasági és politikai válság lesz.
 
Érdekesség, hogy Pavlo Klimkin ukrajnai külügyminiszter a kettős állampolgárság gyakorlatának a felszámolását ígérte, ami a kijevi kormányon kívül, mintegy kétmillió ukrán-orosz kettősállampolgárt is érinthet.