Heves harcok dúlnak Herszonban, közben több keleti régiót is lőttek az oroszok

Heves harcok dúlnak Herszonban, közben több keleti régiót is lőttek az oroszok

Heves harcok dúlnak a dél-ukrajnai Herszon megyében és a Donyec-medencében, Oroszországból csapásokat mértek Szumi és Csernyihiv megyék határmenti területeire, a támadásokban több lakos életét vesztette - közölte az Ukrajinska Pravda hírportál pénteken helyi kormányzók közlései alapján.

Az északi országrészben fekvő Csernyihiv megyét háromszor lőtték az oroszok, míg a szomszédos Szumi régióban 93 lövedék becsapódását jelentette a helyi hatóság.

Személyi sérülés nem történt, de károk keletkeztek.

A keleti országrészben lévő Dnyipropetrovszk megye három járását érte orosz támadás, egy férfi életét vesztette. Az egyik járásra Torado-Sz típusú rakéta-sorozatvetővel nyitottak tüzet az orosz erők, a támadásban egy gyerek megsérült. Nyikopol város központjában is lövedékek csapódtak be, károk keletkeztek több épületben, ám senki nem sérült meg.

Harkovot és környékét ismét lőtték az orosz erők, az előzetes adatok szerint egy nő vesztette életét, Pecsenyihi településen pedig egy férfi sérült meg. Egy rakéta pedig becsapódott egy tanintézmény épületébe.

Donyeck megyében az elmúlt egy napban öt civil halt meg és tízen sebesültek meg. Helyi idő szerint hajnali 5 óra körül a stratégiai fontosságú Kramatorszkot ágyúzták az orosz csapatok, aminek következtében részben megrongálódott a helyi műszaki főiskola épülete. A régióban nincs gázellátás, helyenként vezetékes víz és áram sincs.

A déli Mikolajiv megyét SZ-300-as rakétákkal, valamint Szmercs típusú sorozatvetőkből kazettás lövedékekkel lőtték, onnan eddig négy sérültről érkezett hír.

A harcok leginkább keleten és főként a Porovszke-Bahmut és a Lozove-Pervomajszk irányban folynak

- írta az ukrán vezérkar reggeli harctéri helyzetjelentésében.

Az oroszok leállítanák a zaporizzsjai atomerőművet

Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat közleményében tudatta, hogy olyan információk birtokába jutott, amelyek szerint az  orosz megszállás alá került zaporizzsjai atomerőmű működő energiablokkjait az oroszok a közeljövőben le fogják állítani, és a nukleáris létesítményt leválasztják az ukrán energiarendszer áramellátását biztosító vezetékekről. Az értesülés forrását nem fedte fel a vállalat.

Az oroszok pénteken közölték az erőmű ukrán vezetésével, hogy korlátozzák a személyzet beléptetését a létesítménybe: az atomerőmű területére csak a működést biztosító kezelők léphetnek be - írták.    

Az MTI megjegyzi, a katonai cselekményekre vonatkozó állítások valódiságát független forrásból nem lehet ellenőrizni.