Zelenszkij: Ukrajna addig harcol, míg elfoglalt területeit vissza nem szerzi Oroszországtól

Zelenszkij: Ukrajna addig harcol, míg elfoglalt területeit vissza nem szerzi Oroszországtól

Ukrajna nem hagyja abba a harcot, amíg vissza nem szerzi az Oroszország által elfoglalt területeit - hangoztatta Volodimir Zelenszkij vasárnap, szokásos esti beszédében.

Az ukrán elnök hangsúlyozta:

"Egyeseknek talán úgy tűnik, hogy a győzelmek sorozata után most egyfajta szünet lesz. De nem lesz nyugalom. Készülünk a következő sorozatra ... Mert Ukrajnának szabadnak kell lennie. Az egésznek" 

- tette hozzá az MTI szerint.

Az Ukrán Fegyveres Erők a Telegram közösségi oldalon vasárnap késő este azt írták, hogy csapataik átkeltek az Oszkil folyón, ellenőrzésük alá vonták a folyó keleti partját, és a Donyec-medencében állomásozó orosz erőket fenyegetik.

Az átkelés az Oszkilon újabb fontos mérföldkő Ukrajna északkeleti, Harkiv régióban indított ellentámadásában, mivel a folyó a Sziverszkij Donyec folyóba torkollik, amely keresztülhalad Luhanszkon, a donbászi régió két tartományának egyikén - állapította meg a Reuters hírügynökség jelentésében.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye kormányzója a Telegramon hangsúlyozta, hogy "a luhanszki terület közvetlenül a szomszédban van. A felszabadulás nincs messze".

Zelenszkij üzenetében fogadkozott, hogy fenntartja a Moszkvára gyakorolt nyomást, miután Ukrajna ebben a hónapban gyors győzelmet aratott Harkivban.

Joe Biden a CBS tévéhálózat 60 Minutes (60 perc) című műsorában vasárnap sugárzott interjújában azt mondta, "a győzelem Ukrajna számára azt jelenti, hogy az orosz erőket eltávolítják az egész országból". Az amerikai elnök ígéretet tett az Egyesült Államok támogatására, amíg az offenzíva tart.

"Az ukrajnai háború megnyerése azt jelenti, hogy Oroszországot teljesen eltávolítják Ukrajnából, és elismerik (Ukrajna) szuverenitását. Legyőzik Oroszországot (az ukránok)" - mondta, hozzáfűzve: Oroszországról kiderült, hogy nem olyan erős és teljesítőképes, mint ahogy azt sokan gondolták.

Az orosz tüzérség vasárnap a keleti és déli frontvonalakon városokat és falvakat támadott, köztük polgári infrastruktúrát Zaporizzsja városában - közölték ukrán tisztviselők.

Ukrajna déli parancsnoksága hétfőn arról számolt be, hogy az ukrán erők csapásokat mértek egy Herszon melletti orosz radarállomásra és egy pontonátkelőre a Herszontól keletre fekvő Nova Kahovka közelében, ahol az ukrán ellentámadás a Dnyipro és az Inhulec folyókon átívelő hidak kiiktatására összpontosít.

A harctéri jelentéseket a Reuters független forrásokból nem tudta megerősíteni.