Megkapja Ukrajna a vízummentességet

Döntött az Európai Unió.

Az Európai Unió még a nyár előtt eltörli a schengeni vízumkényszert Ukrajnával szemben, mondta Jean-Claude Juncker, a Volodimir Hrojszman ukrán kormányfővel folytatott megbeszélése után. Az Európai Bizottság elnöke szerint szomszédunknál az utóbbi években több előrelépés történt, mint az elmúlt húsz évben, emellett biztosította Hrojszmant, hogy az EU a közeljövőben folyósítja a 600 millió eurós támogatást. Ez annak a 3,4 milliárdos csomagnak a része, amit kedvezményes kölcsönként kap az ország.

Brüsszel az Oroszországgal való konfliktusban is kiáll Kijev mellett. A legfontosabb bejelentés azonban az volt, hogy azok az ukrán állampolgárok, akik biometrikus azonosítóval ellátott útlevéllel rendelkeznek és félévente legfeljebb 90 napot kívánnak tartózkodni a schengeni övezetben, vízummentességet kapnak.

Hosszú egyezkedés csúcsa ez a bejelentés, ugyanis az ukrán szerveknek az európai normákhoz kellett igazítani az adatvédelmi rendszerüket, garantálniuk kellett az együttműködést az EU-s bűnüldözési szervekkel, és teljesíteni kellett az útlevelekre vonatkozó előírásokat is.