Ukrajnai háború: Szemlét tartott az orosz erők parancsnokságán Vlagyimir Putyin

Ukrajnai háború: Szemlét tartott az orosz erők parancsnokságán Vlagyimir Putyin

Ez a második ismertté vált eset, hogy Putyin a háború kitörése óta orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területen járt.

Látogatást tett a Dnyepr orosz csapatcsoport főhadiszállásán Herszon megyében Vlagyimir Putyin orosz elnök - közölte kedden a Kreml sajtószolgálata. Az államfő fogadta Mihail Tyeplinszkij vezérezredes, az orosz légideszant erők parancsnoka, Oleg Makarevics vezérezredes, a Dnyepr csapatcsoport parancsnoka és más katonai vezetők jelentését a Herszon és a Zaporizzsja megyei harci helyzetről.

Fontos számomra meghallgatni, hogy hogyan vélekednek önök a helyzet alakulásáról, önöket meghallgatni, információcserét folytatni

- közölte Putyin aki külön kiemelte, hogy Tyeplinszkij a vezérkari főnök és a védelmi miniszter megbízásából huzamosabb ideje tartózkodik a fronton, és nagyon részletes jelentést készített.

Putyin felköszöntötte a katonákat az ortodox húsvét alkalmából, és ajándékul adta át nekik egy ikonnak a másolatát, amely, mint mondta, „az Orosz Birodalom egyik legsikeresebb védelmi miniszteréé volt”. Azt javasolta a légideszantos erők parancsnokának, hogy a kegytárgyat vigye el a csapatokhoz.

Az orosz elnök felkereste az orosz nemzeti gárda Luhanszk megyei Vosztok törzsét is, ahol fogadta Alekszandr Lapin vezérezredes és más parancsnokok jelentését az ebben a körzetben kialakult helyzetről. Akárcsak a Dnyepr főhadiszálláson, Putyin a húsvét alkalmából itt is felköszöntötte a katonákat.

Ez a második ismertté vált eset, hogy Putyin a háború kitörése óta orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területen járt. Első alkalommal ezt március 19-én Mariupolban tette meg. Akkor Marat Husznullin miniszterelnök-helyettes kísértében a helyreállítási munkálatokat tekintette meg. Az első látogatás során Putyin a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu várost is felkereste, ahol a "különleges hadművelet" főhadiszállásán tárgyalt a parancsnokokkal.

(MTI)

Címlapkép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. Fotó: MTI/EPA/Pool/Szputnyik/Gavriil Grigorov