900 millió gyermek jár olyan iskolába, ahol nincs vécé

A világ iskoláinak csaknem a felében hiányoznak az alapvető higiéniai feltételek.

Mintegy 900 millió gyerek néz szembe az alapvető higiéniai feltételek hiányával oktatása során, ami miatt fokozott egészségügyi kockázatoknak vannak kitéve - szögezte le a jelentés.

Az általános és középiskolák közel egyharmadában nincs hozzáférés biztonságos ivóvízhez, ami mintegy 570 millió gyereket érint. 

A világ iskoláinak csak egyharmadában vannak megfelelő mellékhelyiségek, ami több mint 620 millió gyereknek nehezíti meg tanulmányait. Gyakorlatilag minden ötödik általános iskolában és minden nyolcadik középiskolában nincsenek meg a szükséges higiéniai körülmények.

A legrosszabb a helyzet Szubszaharai Afrikában és Délkelet-Ázsiában.

A jelentés kiemelte: kifejezetten a serdülő lányokat éri hátrány, akik a menstruáció ideje alatt kimaradnak az iskolából, mert ott nincsenek tisztálkodásra alkalmas létesítmények. Dél-Ázsiában az iskolás lányok harmada hiányzik ilyenkor az iskolából.

A Világbank tavaly jelezte, hogy az adott országokban meg kell négyszerezni az ivóvízellátásra és higiéniára szánt összegeket.     Szakértők szerint a fennálló helyzeten könnyen lehet javítani, ha a politika prioritásként jelöli meg e hiányosságok kiküszöbölését.