Uniós belügyi biztos: "Büntethetővé tesszük a korrupció minden fajtáját"

Uniós belügyi biztos: "Büntethetővé tesszük a korrupció minden fajtáját"

Az Európai Bizottság harmonizálná a korrupcióellenes fellépést a hatékonyság növelésére. Az új intézkedéscsomag a tagállamokat is érinti.

Az Európai Bizottság új intézkedéscsomagot mutatott be szerdán, amely megerősített szabályokat tartalmaz a korrupciós cselekmények bűncselekménnyé nyilvánítására, a korrupcióért kiszabható szankciók uniós szintű harmonizálására, valamint egy célzott, közös külügyi és biztonságpolitikai szankciórendszer létrehozására - írja az MTI.

Ylva Johansson uniós belügyi biztos a javaslat bemutatásakor elmondta, az uniós bizottság egységes jogszabályt kíván bevezetni a korrupciós bűncselekmény minden fajtájára és a vonatkozó szankcióra vonatkozóan.

Ennek érdekében a korrupcióként üldözendő bűncselekmények definíciójának harmonizálását tűzte ki célul, amely nemcsak a vesztegetést, hanem a jogtalan elsajátítást, a befolyással üzérkedést, a funkcióval való visszaélést, valamint a korrupciós bűncselekményekhez kapcsolódó igazságszolgáltatás akadályozását és a jogellenes gazdagodást is bűntetendő cselekményként foglalná magában - tájékoztatott a belügyi biztos, kiemelve:

"Büntethetővé tesszük a korrupció minden fajtáját."

Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős tagja a részleteket ismertetve elmondta: az új intézkedések megerősítik a végrehajtási eszközöket, nagy hangsúlyt helyeznek a megelőzésre és a feddhetetlenség kultúrájának kialakítására, amelyben - mint mondta - a korrupció semmilyen formája sem fogadható el. A szabályok növelik a természetes és jogi személyek büntetőjogi szankcióinak mértékét, harmonizálják a súlyosbító és enyhítő körülményeket - mondta az uniós biztos.

Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos a sajtótájékoztatón közölte: az uniós bizottság hatékonyabbá tenné a korrupciós ügyekben való nyomozást azáltal, hogy

előírná a tagállamoknak: biztosítsák, hogy a bűnüldöző szervek és az ügyészek megfelelő vizsgálati eszközökkel rendelkezzenek a korrupció elleni küzdelemhez.

Továbbá minimális szabályok bevezetését sürgeti az elévülésre vonatkozóan, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre a korrupciós bűncselekmények bíróság elé viteléhez - közölte az uniós biztos.

Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő arról tájékoztatott, hogy az EU globális szankciós eszközrendszer bevezetésével kívánja büntethetővé tenni a világban bárhol feltárt súlyos korrupciós cselekményeket. A külügyi és biztonságpolitikai szankciórendszer segíteni fogja az EU olyan kulcsfontosságú célkitűzéseinek elérését, mint a béke megőrzése, a nemzetközi biztonság megerősítése, valamint a demokrácia, a nemzetközi jog és az emberi jogok megszilárdítása és támogatása a világban - emelte ki. A "súlyos korrupciós tevékenységekben" érintettek vagyonuk befagyasztásával, kiutasítással, illetve uniós beutazás megtagadásával számolhatnak - tájékoztatott.

Az új jogszabályok ki fogják egészíteni és javítani fogják az EU belső és külső korrupcióellenes eszközeit, és megmutatják az EU eltökéltségét, hogy bármilyen eszközt kész használni a korrupció elleni küzdelemben - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

A irányelvjavaslatot most az Európai Parlamentnek és az Európai Unió Tanácsának is meg kell tárgyalnia, majd azt el kell fogadnia.

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök (j), Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (j2), Olaf Scholz német kancellár (b2) és Kiril Petkov bolgár kormányfő az Európai Unió és a Nyugat-Balkán csúcsértekezletén, 2022. június 23-án. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)