2018-ra megugrottak Ásotthalom támogatásai

Érkeznek az uniós források.

A korábbi évek alig félmilliárd forintra rúgó támogatások után 2018-ra ugrásszerűen, 1,1 milliárdra nőtt a Csongrád megyei Ásotthalomnak az Opten információs adatbázisában „állami támogatás” elnevezésű során szereplő összeg. A település 2018-as költségvetéséből kiderül, az önkormányzat működéséhez szükséges normatív állami támogatás mellett az úgynevezett felhalmozási kiadásokra érkezett fedezet adja ennek az összegnek a zömét.

A tanyavilág miatt nagy kiterjedésű (122,5 négyzetkilométer) község 330 millió forint uniós forrást nyert kerékpárútjainak fejlesztésére a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP), ebből összesen 100 kilométer bicikliút fog megvalósulni. A másik jelentős tétel egy összesen több mint 2,5 millió eurós kerékpárút-fejlesztés, melyet ugyancsak EU-forrásból fognak kivitelezni. Az OPTI-BIKE elnevezésű programban a délvidéki Szabadka városával közösen vettek részt, az elnyert összegből 300 millió forint fejlesztési forrás érkezik a határ magyar oldalán fekvő településre. A beruházás révén csökkenni fog a határszakasz forgalmának leterheltsége, mert kerékpárút is össze fogja kötni a dél-alföldi községet a legnagyobbrészt magyarok lakta százezer fős észak-szerbiai várossal.

Ugyancsak jelentős tétel a támogatások között a helyi óvoda fejlesztése. A 120 millió forintos beruházásból 95 millió forintot fedez az EU ugyancsak a TOP keretében, a maradék 25 millió forintot Ásotthalom saját forrásaiból fedezi.