Elhatározták: új EU-NATO munkacsoportot hoznak létre a létfontosságú infrastruktúra védelmére

Elhatározták: új EU-NATO munkacsoportot hoznak létre a létfontosságú infrastruktúra védelmére

Ursula von der Leyen szerint fel kell készülni a biztonsági fenyegetés legújabb formáira az egyre erősödő geopolitikai verseny közepette.

Az Európai Unió és a NATO megerősíti együttműködését, és ennek jegyében közös munkacsoportot hoznak létre a létfontosságú infrastruktúra védelmére és az ellenálló képesség fokozására - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben szerdán, az uniós biztosok védelemről és biztonságról tervezett megbeszélését megelőzően.

Ursula von der Leyen a megbeszélésre érkezve az MTI tudósítása szerint azt mondta, 

fel kell készülni a biztonsági fenyegetés legújabb formáira az egyre erősödő geopolitikai verseny közepette.

Tájékoztatása szerint az új EU-NATO munkacsoport feladata a kiemelt infrastrukturális létesítmények elleni lehetséges fenyegetések azonosítása, a felkészülés, a sebezhetőségek azonosítása, az ellenálló képesség fokozása, valamint a helyzet javítására szolgáló javaslatok megfogalmazása lesz. A munkacsoport négy területre összpontosít majd:

  • a szállításra,
  • az energiaellátásra,
  • a digitális térre és
  • a világűr biztonságára.

Az új kezdeményezés a tapasztalatok, az információk és javaslatok megosztását is szolgálja, valamint hangsúlyt helyez a fenyegetések, és hiányosságok előrejelzésére - tette hozzá az uniós bizottság elnöke.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, aki vendégként szintén részt vesz az uniós biztosok megbeszélésén, azt mondta:

az orosz-ukrán háború megmutatta, hogy az EU és a NATO szorosabb együttműködése fontosabb, mint valaha.

Szavai szerint a létfontosságú infrastruktúra védelmére létrehozni tervezett munkacsoport kiemelt fontosságú lesz a közös erőfeszítések között, különösen azóta, hogy Moszkva fegyverként használja az energiaellátást, valamint támadás érte az Északi Áramlat földgázvezetékeket.

Közölte: a munkacsoport feladata lesz az ellátási láncok és az energetikai struktúra ellenálló képességének megerősítése és a technológiák védelmének szavatolása a lehetséges fenyegetésekkel szemben. A munkacsoport létrehozása fontos lépés a biztonság és a védelem megszilárdítására - tette hozzá a NATO-főtitkár.