Az Egyesült Államokban már a hathónapos gyermekeket is oltani kezdik a koronavírus ellen

Az Egyesült Államokban már a hathónapos gyermekeket is oltani kezdik a koronavírus ellen

Az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) pénteken sürgősséggel engedélyezte a Pfizer és a Moderna gyógyszergyárak koronavírus (Covid-19) elleni védőoltásának alkalmazását a legkisebb gyermekek számára, így szinte teljes bizonyossággal elindul a jövő héten az oltási kampány az országban.

A Moderna kétadagos vakcinájának beadását vészhelyzeti alkalmazásra a hat hónap és öt év közötti gyermekek, a Pfizer háromadagos védőoltását pedig a hat hónap és négy év közötti korosztály számára engedélyezték. Ez az utolsó korosztály, amely eddig nem kapott védettséget az Egyesült Államokban, mint ahogyan sok más országban sem.

Az FDA engedélyezte a Moderna vakcinájának felhasználását a 6 és 17 év közöttiek beoltására is. A Pfizer vakcináját már korábban engedélyezték az öt év felettiek számára.

"Számos szülő, ápoló és klinikai orvos várta már a legfiatalabb gyerekek számára a védőoltást, s a mostani döntés révén védelmet nyújthatunk számukra már hat hónapos koruktól"

- írta közleményében Robert Califf, az FDA vezetője.

"Mint ahogyan már az idősebb korosztályok esetében láttuk, ezek, a legfiatalabb gyermekeknek szánt oltások védelmet nyújtanak a Covid-19 betegség legsúlyosabb formái ellen, mint a kórházi ápolásra szorulás és a halálozás".

A betegségmegelőző és ellenőrző központoknak (CDC) szintén ajánlaniuk kell ezeket a védőoltásokat, hogy megkezdődhessen a beadásuk. A végső jóváhagyás egy konzultatív bizottság szakértői értekezlete után várható, amelyet pénteken és szombaton tartanak.

Az amerikai kormány közölte, hogy mihelyst megszületik az FDA döntése, mintegy tízmillió adag vakcinát előzetesen elindíthatnak az ország minden részébe, majd a következő hetekben több millió újabb adag szállítása várható. Az oltásokhoz szükséges felszerelések - így az injekciós tűk - szállítása szintén biztosított.