Út az iskolapadból a parlamentbe

A program lehetővé teszi, hogy az abban részt vevő egyetemisták, főiskolások megismerjék az Országgyűlés munkáját, szervezetét az őszi törvényalkotási időszakban. Az érdeklődök bármilyen, általuk kiválasztott szakterületen elmélyíthetik tudásukat, beleláthatnak a törvényalkotás mélységeibe és annak apró részleteibe, ugyanis a frakció tagjai mellett bármely bizottság, vagy épp a párt kodifikációs csoportjának munkájába is bekapcsolódhatnak.

A bizottsági munkába való betekintés, a plenáris ülések nyomon követése, az Országgyűlés különböző szervezeti egységeinek előadásai, valamint a képviselők munkáját segítő egyéb szakmai feladatok biztosítják, hogy a programban részt vevő hallgatók hasznos két hónapot töltsenek a frakció mellett, és a tapasztalatokat, a gyakorlati tudást, valamint a különféle szakmai ismereteket a későbbiekben is hasznosítani tudják.

Mint írják, minden gyakornok „mentort” kap maga mellé egy képviselő személyében (amennyiben megjelöl valamilyen szakterületet, akkor ennek megfelelően), akivel bizottsági üléseken vehet részt, és aki a szakmai munkáiba bevonja. A jogalkotási munka iránt érdeklődők a kodifikációs csoport részéről is kaphatnak mentort maguk mellé.

A jelentkezés feltételei:

  • egyetemen, főiskolán hallgatói jogviszony vagy diploma
  • legalább 3 befejezett félév
  • legalább egy középfokú nyelvvizsga    

A Vona Gábor elnök és Farkas Gergely frakcióvezető-helyettes által jegyzett hirdetményt az érdeklődők ide kattintva ismerhetik meg részleteiben.