Az ellenzék szerint súlyos csapást mért a kormány a kisvállalkozókra

Az ellenzék szerint súlyos csapást mért a kormány a kisvállalkozókra

Az ellenzéki pártok súlyos csapásnak tartják a kisvállakozókra nézve a kormány legújabb döntését az üzemanyagárstop részleges kivezetésére vonatkozóan, egyben újabb inflációnövelő lépésként értékelik, amellyel ráadásul a kormány ismét távolabb kerül a zöld megoldások alkalmazásától.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton a Kormányinfón ismertette a döntést, miszerint a továbbiakban csak a magánszemélyek tulajdonában lévő gépjárművek, mezőgazdasági erőgépek, traktorok, valamint a taxik kaphatják a 480 forintos garantált áron az üzemanyagot.

Az ellenőrzés "könnyű és gyors", mert a forgalmi engedélyen vonalkód található és leolvasható.

Szigorítás: már szinte csak magánszemélyek tankolhatnak 480 forintos áron

Csak a magántulajdonú gépjárművek, mezőgazdasági erőgépek, traktorok, valamint a taxik kaphatják a 480 forintos garantált áron az üzemanyagot, a Mol javaslatára, a kormány döntése értelmében - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton, Budapesten. Gulyás Gergely a Kormányinfón közölte, az ellenőrzés "könnyű és gyors", mert a forgalmi engedélyen vonalkód található és leolvasható.

Az ellenzéki pártok közleményeikben reagáltak a döntésre.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom szerint a kormány friss határozata egy újabb csapás a magyar kisvállalkozókra, akiket az elmúlt hetekben már így is ellehetetlenítettek. Mindössze egy órát hagyott a kormány a kisvállalkozóknak, hogy felkészüljenek arra, hogy mától már piaci áron tudnak tankolni a kutakon - jegyezte meg az ellenzéki párt.

A Jobbik emlékeztet javaslatára, amely arra épül, hogy engedjék el a rezsi áfáját, támogassák közvetlenül a kata- és rezsikárosultakat, kapjanak kedvezményeket az egy- és kétgyermekes családok is, járjon rezsivédelem a kisvállalkozóknak, és legyen tekintettel a kormány az otthoni munkát végzőkre.

A Demokratikus Koalíció szerint a bejelentés az üzemanyagokon lévő hatósági ár kivezetésének következő lépése. A Fidesz hétről-hétre egyre több autóstól vonja meg az olcsóbb tankolás lehetőségét, ez pedig így fog folytatódni addig, amíg már annyira kevés autóst fog érinteni a hatósági ár, hogy észrevétlenül meg is lehet szüntetni - mutatott rá az ellenzéki párt.

"Előbb 12 év alatt tönkretették az országot, aztán a választás előtt hazudtak az egész országnak, most a választás után pedig megszorítanak; adót, rezsit és üzemanyagárat emelnek, hogy az emberekkel fizettessék meg a kormányzásuk következményeit - fogalmaztak.

A Párbeszéd szombati közleményében arra mutatott rá, hogy az üzemanyagárstop részleges kivezetése által a szállítmányozás drágulása következtében a vállalkozások megemelkedett kiadásaikat a fogyasztókra, azaz a magyar emberekre terheli a kormány.

A Momentum a fuvarozókat érintő úthasználati díj csökkentését javasolja. "Ezzel mérsékelni lehet az elszabadult inflációt, a cél, hogy a brutális benzináremelés ne járjon az élelmiszerárak brutális emelkedésével " - idézi a közlemény Gelencsér Ferencet, a Momentum elnökét.

A Lehet Más a Politika (LMP) szerint a döntés újra bizonyította, hogy a Fidesz egyszerűen irtózik a zöld megoldásoktól. A kormány elhibázott 12 éves politikájának következménye, hogy az ország ennyire kitett a fosszilis energiahordozóknak, hogy ennyire súlyosan érint minket az energiaválság, és hogy a vészhelyzetben nem tudnak mást tenni, mint újraindítani a szennyező Mátrai Erőművet és kivágni a fákat - tette hozzá az ellenzéki párt.

Kifogásolják azt is, hogy a kormány nem hajlandó reagálni az LMP klímabérlet javaslatára, amelynek értelmében az energiaválság idején egy egységes 5000 forintos bérlettel lehetne minden tömegközlekedési eszközt használni.