A Fidelitas-elnök írja a helyi újságot Vácon

A Fidelitas-elnök írja a helyi újságot Vácon

"Független" újságíróként.

Aláírás nélküli levélben kereste meg a váci Jobbik elnökét az egyik, erősen kormánypárti beállítottságú helyi híroldal, hogy az ellenzéki megállapodásról érdeklődjön. Fehér Zsolt válaszolt ugyan, de pár nap múlva telefonon is érdeklődtek a VácOnline-tól, hogy ugyanazokat a kérdéseket feltegyék neki. "Nem olvastuk a válaszát" - védekezett az "újságíró", azonban az ellenzéki politikusnak ismerős volt a hangja, ezért kolleganőjét arra kérte: hívja vissza és érdeklődjön, hogyan lehet belépni a helyi Fidelitasba. Meglepő választ kaptak.

"Aki követi a váci híradásokat, annak rögtön szemet szúrhat a VácOnline hírportál színeváltozása, amely elsőként a botrányba keveredett színházigazgató nevetségesen alákérdezős interjújában manifesztálódott."

Így kezdi a Fidesz-propagandisták leleplezéséről szóló Facebook-bejegyzését Fehér Zsolt. A váci Jobbik elnöke  szerint az egykor szebb napokat megélt portált sokáig valódi híroldalként tartották számon, azonban a helyiek körében egyre gyorsabban terjed a hír, hogy a Fidesz sok más helyi oldalhoz hasonlóan megvásárolta magának, hogy szócsőként használja (ez egyébként a honlapra kattintva világosan látható).

Eddig nem volt "hivatalos" kapcsolat

Augusztus 11-én a hírportál címéről aláírás nélküli levélben keresték meg Fehér Zsoltot, a Jobbikkal kapcsolatban kérdezték. Fenntartással ugyan, de válaszolt. Három nappal később csörgött a telefonja, egy bizonyos Szabó Csaba kereste a VácOnline-tól. 

"Már a hangja is ismerősnek tűnt, de udvariasan végighallgattam a napokkal ezelőtt feltett kérdést körülbelül a feléig. Miután egyértelművé vált, hogy ugyanazokat a köröket akarja futni, emlékeztettem rá: 

- Augusztus 11-én vasárnap 19 óra 14 perckor kapott e-mailjüket 19 óra 55 perckor megválaszoltam.
- Ó, elnézést, nem olvastuk - felelte, majd további szép napot kívánva elbúcsúzott."

Mivel az ellenzéki politikus sejtette, hogy kiről lehet szó, megkérte kolléganőjét, hogy ugyanazon a számon hívja fel a VácOnline újságíróját, Szabó Csabát, majd érdeklődjön, hogy miképpen lehetséges belépni a Fidesz ifjúsági szervezetébe, a Fidelitasba.

A telefon túlvégén ugyanúgy Szabó Csaba jelentkezett, viszont készségesen elmondta a kolléganőnek, hogy hogyan tud csatlakozni a váci Fidelitashoz. Szabó Csaba ugyanis nemcsak a VácOnline újságírója, hanem a helyi Fidelitas elnöke is, aki nemrég egy homokozót is átadott a településen.

Fehér Zsolt szerint ez több kérdést is felvet például a lap önkormányzati finanszírozásával kapcsolatban. Az egyébként nem ritka, hogy a Fidesz pártkatonákat ültet frissen elfoglalt sajtótermékekbe, az egykor színvonalas Origót például szintén a Fidelitasból erősítették meg, miután a gerinccel rendelkező újságíróknak már vállalhatatlanná váltak a kormányzati utasításra indított hazugságkampányok.

Fehér Zsolt ezért arra hívja fel a váciak figyelmét, hogy ha a VácOnline-t olvassák, vagy a "köztelevízión", HírTV-n, egyéb kormányközeli felületen a "független" portálra hivatkozó anyagot látnak, akkor legyenek azzal tisztában, hogy az csupán a fideszes központból leküldött propaganda, a valósághoz nincs köze.